Илон Мъск: Ще заселим Марс в близките 50 години

Илон Мъск, основател на компанията SpaceX, разкри плановете си за колонизиране на Марс и изграждане на пълноценен град, в който спокойно да живеят много земляни.

Мъск вярва, че по този начин ще могат да се разширят границите на човечеството, да бъдат създадени пълноправни самостоятелни метрополиси на чужда планета. Според иноватора, това може да се постигне в следващите 50 години.

Най-важното условие за изпълнение на амбициозния проект е да бъдат осигурени по-евтини полети до Марс, което е постижимо с определени технологии. Първата стъпка, според Илон Мъск, е повторната употреба на пускови блокове, ракети и гориво.

Илон Мъск предпочита за гориво метан, който потенциално може да се произвежда от вода и въглероден двуокис от атмосферата на Марс. Вече текат тестове на нови двигатели, работещи с метан.

Предполага се, че към Марс могат да потеглят наведнъж голям брой хора – с няколкостотин космически кораба. Това ще позволи пълноценно захранване с хора и ресурси на извънземната база. Билетът за първите колонизатори на Марс ще струва около 140 000 долара.

Но мнозина са скептични относно този проект, отбелязва британският Телеграф. Според астронома Андрю Коутс, ако създаването на кораби за пътуване до Марс и обратно е реалистична цел, то построяването на град там и възстановяване на атмосферата на Червената планета е фантастика.

Марс, по думите на Коутс, е много недружелюбна планета – с ниски температури и повърхност, която непрекъснато се бомбардира със силни слънчеви лъчи и е подложена на атаки със слънчев вятър.

Коментари по темата: „Илон Мъск: Ще заселим Марс в близките 50 години”

добавете коментар...

 1. Иван Надков

  Щом успява въпреки всички трудности да създаде успешни компании – Tesla, SpaceX, Zip2 и много други, съм абсолютно убеден, че колонизирането на Марс за него ще бъде поредната преодоляна пречка!

 2. Anonymous

  Точно така

 3. Anonymous

  Обещанието ако е като даването !

 4. Българин

  Аз казвам, че след 100 години ще сме вече на планета извън нашата слънчева система. Съдете ме след 100 години ако не се случи.

 5. да

  По-евтините полети са важно условие, но не единственото. Още нямаме прогрес по въпроса с космическата болест – при живот в различна атмосфера, радиация и гравитация за повече от година, човешкото тяло започва да закърнява, а в много процеси настъпва объркване, в резултат на което тялото и психиката се променят в нежелани и неизвестни посоки. Тепърва има много за работа.

Коментар