Стив Джобс създал iPhone от неприязън към Microsoft

Идеята за създаване на iPhone, най-популярния смартфон в света, осенява Стив Джобс като реакция срещу самохвалството на човек от Microsoft, приятел на семейството. Любопитната история разкри в интервю за CHM Live бившият вицепрезидент на Apple Скот Форстал, който отговаряше за разработката на iOS софтуера.

Всичко започва, когато Джобс се запознава със съпруга на приятелка на жена си, който работи в Microsoft. По време на срещите им, шефът на Apple е принуден да слуша колко страхотни неща прави Microsoft по отношение на нови устройства като таблетите, спомня си Форстал, който напусна компанията преди пет години.

„Стив мразеше този човек от Microsoft. Всеки път, когато имаше някакво взаимодействие с него, се връщаше гневен”, разказва Форстал пред CHM Live във Facebook. По неговите думи, Стив Джобс е бил раздразнен от начина, по който семейният познат му казвал в лицето, че Microsoft ще управлява света с новите си таблети с писалки.

И една сутрин в понеделник, влизайки в офиса, Джобс казва: „Нека им покажем как се прави наистина”. По това време Apple също разработва таблет, но в крайна сметка Стив Джобс променя плана и използва цялата създадена технология за направата на смартфон.

Джобс не е бил много впечатлен от технологиите, разработени от Microsoft, най-вече защото те използвали резистивен сензорен екран. Първоначално той решава да създаде няколко прототипа на таблети с мултитъч дисплеи и без писалка (стилус). Стив Джобс мразел  стилусите, тъй като смятал, че човек се ражда с десет писалки (пръстите на двете си ръце). Но след това насочва усилията към разработката на смартфон.

„Оставете таблета настрана, нека направим телефон”, заявил Стив Джобс на своя екип. „И това направихме”, спомня си Форстал.

И така, оказва се, че Microsoft е малко или много отговорна за създаването на iPhone. Но името на човека от Microsoft, който е бил толкова досаден на Стив Джобс, че го подтиква да създаде най-успешния смартфон в историята, едва ли някога ще бъде разкрито.

Коментари по темата: „Стив Джобс създал iPhone от неприязън към Microsoft”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Епъл са ми крайно неприятни динствено заради феновете им. Иначе имат интересни неща и уникална операционна система.

  2. Saevar

    до Колето:
    ти утрепа рибата с коментара… хахаха, аз честно не бих си взел таблет или телефон от М$, ако нямаше Андроид щях да съм с Ай фоня…

  3. Колето

    Питайте Митьо пищова за любовната писалка.

  4. Anonymous

    Джоб нищо не е създал(НЕ разбира от хардуер/прогрмиране_софтуер)

  5. име

    Мъжете с единадесет писалки дори 🙂

  6. :)

    За нормална работа с телефон/таблет, писалка не е необходима.

  7. koii

    И сигурно в училище е пишел с пръсти, не с химикал, поради същата неприязън 🙂

  8. ха

    Човек се раждал с десет писалки, хехе. Ами то човек се ражда и без смартфон, по тази логика да не си купуваме нищо. Джобс много обичаше да си налага мнението дори когато не е бил прав, писалките си имат своето място, не всичко може да се направи с пръсти.

Коментар