Всеки пети потребител на Windows в САЩ мечтае за Mac

Mac компютрите са изкушение за много потребители на Windows, сочи проучване

Windows доминира при десктоп платформите с дял от около 90%, но все пак оставя шанс и на други операционни системи. Възможни ли са промени в това съотношение на пазара се опитва да разкрие проучване на Verto Analytics сред американските потребители.

Оказва се, че не по-малко от 21% от потребителите на Windows биха преминали в лагера на Apple Mac, ако имат тази възможност. В същото време, потребителите на Apple изглеждат много по-доволни от своята платформа, тъй като само 2% са склонни да я заменят с Windows – останалите 98% твърдят, че и следващият им компютър ще бъде Mac.

21% от потребителите на Windows лаптопи смятат, че Mac е много завладяващ продукт и цели 25% казват същото, когато става въпрос за десктоп компютри. Тези потребители възнамеряват да преминат към Mac в следващите шест месеца, но подобен преход зависи от множество фактори, вкл. бюджета.

Данните на Very Analytics сочат, че потребителите, които искат да преминат от Windows към Mac, имат годишни приходи средно около 150 000 долара или повече, т.е. това са хора предимно в горната категория по доходи.

Освен това и хората с по-малки доходи – 20 000 долара и надолу – твърдят, че биха искали да преминат към Mac, но вероятността това да се случи е значително по-малка, поради високата цена на епълските компютри.

Това, което би трябвало да разтревожи сериозно Microsoft, е фактът, че дори младите потребители с ниски доходи биха искали да преминат към Mac. Те споделят, че ще разгледат прехода от Windows към Mac на по-късен етап, когато нараснат доходите им.

Междувременно, Microsoft и Apple се сблъскаха челно при устройствата от премиум клас, след като ИТ корпорацията от Редмънд навлезе на пазара на лаптопи и десктопи с линията Surface. Моделът Surface Studio, например, конкурира директно епълския iMac.

Коментари по темата: „Всеки пети потребител на Windows в САЩ мечтае за Mac”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ами като автомобил, караш нисък клас и си мечтаеш за кола от по висок клас… 🙂

  2. Rotor

    Ако си купиш евтин компютър независимо от операционната система е напълно нормално да не си очарован. Високият клас е друго нещо.

Коментар