Хакери искат $70 млн. за похитени медицински данни

Американска компания за онлайн продажби на марихуана за лечебни цели допусна изтичане на данни за своите клиенти. Сега кибер престъпниците искат от Eaze откуп в размер на 70 млн. долара, за да запазят анонимността на потребителите.

Eaze е легален търговец на марихуана само с лекарско предписание и поддържа база данни на клиентите с имена, номера на телефони и медицински данни, отбелязва TechCrunch. Данните са откраднати от бивш служител на медицинската онлайн услуга Donald Davidson, с която си сътрудничи Eaze.

Donald Davidson, в частност, предлага на пациентите отдалечени консултации по телефон и видеовръзка. Служителите на компанията имат право да препоръчват на пациентите употребата на марихуана за лечебни цели. Самата консултация струва $19, като клиентът плаща още $10 за рецепта.

Връзката към Donald Davidson е поместена на началната страница на уеб сайта на Eaze, така че пациентите, които искат да купят марихуана, могат веднага да се консултират. В онлайн магазините App Store и Google Play е достъпно приложение EazeMD, което улеснява достъпа до услугите на Donald Davidson.

След консултацията Eaze доставя на адреса на клиента срещу $25 стандартен пакет коноп – около 3,5 г. В официалното си обръщение към пациентите, Donald Davidson признава за хакерския достъп до данните и потвърждава, че медицински записи за клиенти на компанията са били компрометирани. В момента тече разследване на инцидента.

Eaze оперира в Калифорния, където е разрешена употребата на марихуана за медицински цели. Според проучване на компанията, над половината от нейните клиенти имат висше образование, 91% са работещи, а 19% от тях са от ИТ сектора.

49% от клиентите на Eaze изкарват по над $75 хиляди годишно, а 16% са в диапазона от $100 000 до $150 000. Около две трети (66%) от купувачите на марихуана са мъже, а над половината (57%) попадат във възрастовата категория от 22 до 34 години. 21% от клиентите са родители.

Коментар