Philips 349X7FJEW – наслада за индивидуалиста

Philips 349X7FJEW е изпипан в дизайнерско отношение, като принос за това има не само извитият екран, но и чудесната метална стойка с пирамидална форма

Професионалистите, които творят на компютър, винаги имат нужда от супер бърза машина и възможно по-голям монитор. И тъй като с увеличаване на диагонала на екрана, се увеличава и размера на пикселите, ако запазим резолюцията, то взискателните потребители се насочват към модели с разделителна способност, по-висока от Full HD. Това им позволява да поберат множество приложения едновременно на екрана или да обработват чертежи и изображения с много фини детайли.

Творците обикновено са хора, които обичат уединението и се нуждаят от пълна концентрация за своята работа. Тук точно на място попадат извитите монитори, които не само покриват по-голямата част от зрителното поле на потребителя, но и не му позволяват да се разсейва от странични фактори. Допълнителен плюс на тази концепция е, че формата на екрана силно затруднява любопитните погледи, а реално всеки иска да запази личното си пространство във виртуалния свят. Така човекът пред екрана попада в една сравнително изолирана собствена вселена, в която продуктивността неминуемо се повишава заедно с концентрацията върху съдържанието на дисплея.

Всичко казано дотук с пълна сила важи за новия модел на Philips – 349X7FJEW, който дава началото на изцяло нова X-линия на марката. Философията зад нея е доста интересна – X-линията монитори се прицелва в активните потребители, които ползват екрана за много дейности – от работа до игри и филми. Затова представителите на тази серия (ще) имат доста универсални възможности, а Philips 349X7FJEW наистина блести по отношение на своя набор от качества и функции.

Той е красив!

Графични дизайнери, фотографи и други хора, занимаващи се с проектиране и създаване на мултимедийно съдържание, със сигурност ще бъдат впечатлени от външния вид на Philips 349X7FJEW, още преди да научат техническите му характеристики. Моделът наистина е изпипан в дизайнерско отношение, като за това принос има не само извитият екран с интересна форма на гърба, но и чудесната метална стойка с пирамидална форма и изчистени линии. Стойката е голяма, но в никакъв случай масивна. Тя върши работата си чудесно, но няма как да предотвратите заклащането по краищата на големия 34-инчов екран, ако пишете по-твърдо на клавиатурата.

Човекът пред екрана на Philips 349X7FJEW попада в една сравнително изолирана собствена вселена, в която продуктивността неминуемо се повишава

Похвала заслужава много тънката рамка около дисплея, която го кара да изглежда още по-голям. Ако искате наистина да се потопите във виртуалния свят (и имате достатъчно средства за това), можете да долепите няколко такива монитора един до друг и да получите страхотна панорама.

В долния край под рамката е поместен друг дизайнерски акцент – прозрачна плочка с логото на Philips и елегантна подсветка. Тя определено засилва имиджа на марката, а подсветката се регулира в 5 степени (вкл. напълно изключено), ако все пак отвлича вниманието ви.

Към суперлативите за външния вид на Philips 349X7FJEW трябва да добавим и качеството на материалите и изработката – те отговарят на нивото на премиум продукт и доставят удоволствие не само при гледане, но и при пипане.

Модерен стил на управление

На предната страна на монитора няма да видите нито един бутон. Което е похвално, защото не нарушава елегантния дизайн. Цялата работа с екранните менюта е реализирана посредством петпозиционен джойстик на гърба на дясната част. Той изисква малко привикване, но върши чудесно работата си и в крайна сметка се оказва по-удобен вариант от архаичното управление с бутони.

В долния край под рамката е поместен дизайнерски акцент – прозрачна плочка с логото на Philips и елегантна подсветка

Ергономия

С увеличаването на престоя ни пред екрана и нарастването на неговите размери тази думичка става все по-важна. Philips 349X7FJEW е уникален с това, че предлага регулиране по височина в рамките на 15 см – екстра, която ще видите при много малко извити екрани. Наред с това можете да накланяте дисплея по вертикала от -5 до +30 градуса, за да го позиционирате в максимално подходящата за вас конфигурация.

Мониторът не е безотговорен и към здравето на очите. Освен технология Flicker-free, която практически елиминира трептенето при опресняване на екрана, той има и Low Blue режим с три нива на филтриране на опасната синя светлина. Независимо от гръмките рекламни обещания, активирането на режима деформира цветовото представяне, но само след минути очите привикват и като че ли се чувстват по-комфортно при работа с документи с много бял фон. Така че този режим се оказва полезен за хората, които не търсят максимално точно цветопредаване.

Към ергономичните екстри спада и наличният USB 3.0 хъб с четири порта, един от които може да зарежда мобилното ви устройство по всяко време, дори когато мониторът е изключен.

Philips 349X7FJEW дава началото на изцяло нова X-линия на марката, която се прицелва в активните потребители, ползващи екрана за много дейности

За хората, обичащи да се изолират и акустично от околната среда, полезен ще се окаже и портът за слушалки на гърба на екрана. Това ще им даде още малко периметър, в който да могат да слушат музика пред екрана и ще им спести риска от да се спънат в кабела, висящ далеч долу зад PC-то.

За всеки случай Philips 349X7FJEW е снабден и със стерео говорители с мощност 2х5W, които могат да ви спасят, когато се наложи да проведете видео чат или просто да пуснете филмче на някое дете в офиса. Разбира се, не очаквайте чудеса по отношение на силата и качеството на звука.

Качествен дисплей

Извитият екран с радиус 1800 мм все пак остава най-впечатляващото нещо в модела. Малкият радиус на извивката в съчетание с големия диагонал и съотношението на страните от 21:9 гарантират максимално панорамно усещане, когато седнете пред екрана. За да осъзнаете какво изобилие от екранна площ е това, представете си, че можете да гледате четири текстови страници една до друга. Разбира се, същото важи и за огромни електронни таблици, подробни чертежи или фотографии с много детайли – всичко това безпроблемно влиза на екрана, а понякога и едновременно. Това е добра новина за потребителите, които активно ползват много приложения и често превключват между тях или просто трябва да наблюдават данни в реално време, като например финансовите брокери. Тук на помощ идват и функциите Picture-in-picture и Picture-by-picture, който са реализирани достатъчно добре и позволяват едновременно гледане на два източника.

В основата на това екранно изобилие е VA матрица с очаквано широки зрителни ъгли – по 178 градуса в двете направления. Друг сериозен плюс на панела е широкият ѝ цветови спектър – 117% sRGB, 99,8% NTSC и 80% от Adobe RGB – информация, която със сигурност ще зарадва графичните дизайнери.

Philips 349X7FJEW идва с предварително настроени режими – за FPS, RTS и рейсинг заглавия, както и с два потребителски профила за настройки

С по-нетрадиционното съотношение на страните идва и малко по-особената резолюция – 3440х1440 пиксела. Това не е проблем нито за приложенията, нито за повечето игри и чудесно пасва на дисплея като гъстота и размер на пикселите.

Контрастът също е на ниво – 3000:1 статично и 50 милиона към едно в динамичен режим. Като прибавим и яркостта от 300 cd/m2 (реално измерена около 240 cd/m2), няма от какво да се оплачем. Равномерното разпределение на цветовото насищане определено прави добро впечатление. Това важи в по-малка степен за разпределението на яркостта по големия екран – ъглите стоят малко по-ярки, особено долните, но не говорим за чувствителна разлика или дразнещ ефект.

Става ли за игри?

Определено да. Времето за реакция на пикселите от 4 ms (GtG) може да се стори малко на професионалните геймъри, но в комбинация с честотата на опресняване до 100 Hz и поддръжката на AMD FreeSync, картината в игрите е плавна и приятна. Philips са акцентирали върху пригодността на 349X7FJEW, защото са предвидили предварително настроени режими – за FPS, RTS и рейсинг заглавия. Налични са и два потребителски профила за настройки.

Към суперлативите за външния вид на Philips 349X7FJEW трябва да добавим и качеството на материалите и изработката

Приятен акцент в окомплектовката на монитора са белият захранващ адаптер и белите интерфейсни кабели. Така стилът остава неподправен и превръща Philips 349X7FJEW в бижу, с което със сигурност ще искате да се похвалите. Цената на извития 34-инчов екран е 1795 лв.

Коментар