Повечето РС на полицията в Лондон са под Windows XP

18 хиляди компютъра на полицията в Лондон работят с остарялата система Windows XP

Windows XP не получава актуализации от 2014 г. насам, но полицията в Лондон все още не е надградила системите си до по-нова версия. Остарялата ОС продължава да работи на 18 000 полицейски компютъра от общо 32 751 машини, съобщи The Register.

Плановете за ъпгрейд до поддържана версия на Windows вече са в ход, твърди кметът на Лондон Садик Хан, макар че крайният срок не е много ясен към момента. Въобще, липсващите крайни срокове не са нещо необичайно за полицията.

Първоначално е имало план за обновяване до 8 март 2016 г. на всички компютри до Windows 8 със скъпоструваща поддръжка от страна на Microsoft, за да бъдат защитени. Това обаче не се случи и сега полицията планира изненадващо преход към Windows 8.1, вместо до Windows 10. Но се говори за пречки и пред този вариант.

Стив О’Конъл, говорител на полицията, се надява ъпгрейдът да стане преди появата на нови атаки като WannaCry и Petya, тъй като те представляват огромна заплаха за остарелите Windows системи.

На този етап само 8 компютъра в полицията работят с най-новата версия на платформата на Microsoft – Windows 10, която се счита и за най-сигурна. Харесаната от лондонската полиция Windows 8.1 ще продължи да получава актуализации на сигурността до 2023 г.

Коментари по темата: „Повечето РС на полицията в Лондон са под Windows XP”

добавете коментар...

  1. ЧичоСам

    Лондонската полиция явно не желае американските служби да имат пряк достъп до компютрите им. Затова не искат Windows 10.

  2. :)

    Ха, да дойдат в милата ни родина да видят как има още полицейски PCта с Win98. Особено в КАТ Варна.

  3. лелемале

    Windows 10 не се ползва от никакви важни компютърни системи, всички ползват версии от преди това. Дори в лондонската полиция не искат 10-ката

Коментар