Над 7000 „.бг“ имена са заявили граждани и фирми

Хиляди заявки в областта бг са в процес на регистрация, съобщиха от МТИТС

Повече от 7000 интернет имена в пространството „.бг” са заявени от граждани и фирми, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Над 1500 от заявките са преминали анализ за съответствие с критериите за регистрация. Първите 377 интернет сайтове в областта „.бг” вече са достъпни в световната мрежа.

Отделно, Общественият съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски утвърди списък с резервирани над 32 000 интернет имена на кирилица на географски, културни забележителности и държавни институции.

Първите реално действащи домейни на кирилица в пространството „.бг” са на Държавен фонд земеделие – дфз.бг и Девета френска гимназия „Алфонс Дьо Ламартин” – фег.бг. Електронната поща Джимейл.бг  и сайтът за видео съдържание ютюб.бг бяха заявени от мултинационалното компания Гугъл.

Вече има информационни сайтове с домейни на кирилица, както и интернет страници на винопроизводители, детективи и пластични хирурзи. Хиляди заявки за домейни на кирилица са все още в процес на обработка.

Коментар