Ericsson повишава информираността относно целите за развитие на хилядолетието

Ericsson ще информира телекомуникационната индустрия относно Целите за развитие на хилядолетието съвместно с Мери Робинсън (бивш президент на Ирландия и бивш Върховен комисар по човешките права в ООН), и Джефри Сакс (директор на Института за земята към Колумбийския университет и специален съветник на Генералния секретар на ООН). По време на Volvo Ocean Race, най-голямото околосветско състезание по плаване, Ericsson, заедно с тези световни лидери, ще ангажира вниманието на клиентите си и други заинтересовани страни относно основната роля, която може да изиграе секторът на Информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в съблюдаването на човешките права, борбата с бедността по света и въвеждането на производства с ниски въглеродни емисии.
Осмата от Целите за развитие на хилядолетието (ЦРХ) призовава към глобално партньорство за развитие, като ИКТ секторът е единствената сфера на бизнеса, определена като ключова за постигането на Целите. По време на състоялата се на 25 септември Среща на високо равнище на ООН, посветена на ЦРХ, Генералният секретар Бан Ки-мун подчерта значението на ангажираността на частния сектор за постигането на Целите. От своя страна главният изпълнителен директор на Ericsson Карл-Хенрик Сванберг акцентира върху ключовата роля, която трябва да изиграят мобилните технологии за това.
Ericsson ще използва глобалната си позиция на водещ доставчик на телекомуникационно оборудване и услуги, за да даде тласък на телеком сектора в ангажирането на технологиите и натрупания опит с цел откриването на конкретни решения за намаляване на глобалната бедност наполовина. Събирайки на едно място публичния и частния сектор чрез Volvo Ocean Race, Ericsson прави стъпка напред в своите ангажименти за подпомагане постигането на ЦХР до 2015 г.
„Ние имаме уникален шанс да привлечем клиентите си в тази инициатива,” каза Карл-Хенрик Сванберг, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson. “За нас е чест да си сътрудничим с Мери Робинсън и Джефри Сакс. Като повишаваме информираността относно човешките права и ЦРХ, както и начинът, по който ИКТ секторът може да помогне за реалното им прилагане и постигане, ние правим от нашето околосветско пътешествие едно състезание натоварено с много важни послания.”
„ЦРХ са сред най-важните глобални задачи на нашето време и благодарение на дейността си в 170 страни по света ние знаем, че секторът ни може много да помогне за постигането на конкретни резултати,” каза Сванберг.
Мери Робинсън, понастоящем президент на Realizing Rights – The Ethical Globalization Initiative и член на The Elders, вдъхновена от Нелсън Мандела, ще стане кръстница на една от двете състезателни лодки на Ericsson в израз на важността на посланието за човешките права по време на състезанието. Мери Робинсън каза: „Никога преди частният сектор не е имал такова влияние и такава възможност за принос към човешките права, залегнали в Декларацията на хилядолетието, и ключови за постигане на Целите за развитие на хилядолетието. През последните 10 години виждам все повече бизнес лидери да обвързват човешките права с успеха на компаниите си. Ericsson е признат лидер в тази област.”
Джефри Сакс заяви: „Мобилните телефони, безжичният интернет и другите технологии на Ericsson се използват по новаторски начини в сектори като здравното образование, развитието на бизнеса, бедните селски райони, които иначе биха останали изолирани от останалия свят. Глобалната мрежа, изградена от Ericsson и партньорите му, е важен пример за устойчиво развитие в действие, заради ползите в краткосрочен план и дългосрочните възможности, които осигуряват за общностите.”
По-рано тази година премиерът на Великобритания Гордън Браун призова частния сектор да подпомогне усилията на правителството и неправителствените организации за създаване на публично-частни партньорства за постигане ЦРХ. В отговор на Призива за действие към бизнеса Ericsson ще увеличи усилията си, следвайки решенията от Срещата на високо равнище на ООН, посветена на ЦРХ, като използва състезанието Volvo Ocean Race за повишаване обществената информираност относно значението на Целите.
Основен принцип на Ericsson е, че комуникацията е основно човешко право. Мобилната връзка дава възможността не само за гласова комуникация, но е и основа за доставяне на здравни, образователни, бизнес услуги и услуги, свързани със сигурността на общности, където те са в недостиг. Повишеното проникване на мобилните услуги е с доказано пряко въздействие върху БВП.
Днес има повече от 3.7 милиарда мобилни абонати по света. През следващите 5 години този брой се очаква да нарасне почти двойно като 90% от този ръст ще дойде от бързоразвиващите се икономики с лоша инфраструктура в селските райони.
Съвместно с Института за земята, Ericsson доставя гласови и интернет комуникации на над половин милион души в „Селата на хилядолетието” – инициатива за развитие, стартирала в 10 страни в подсахарска Африка. Компанията наскоро обяви старта на Мобилен иновационен център в Африка за разработване на приложения, свързани със здравеопазването, образованието, селското стопанство, развитието на бизнеса, финансите, административни услуги и общо подобряване на комуникационните възможности със специален фокус върху бедните селски райони. Ericsson подкрепя и кампанията „Всеки човек има права” на The Elders, която отбелязва 60-тата годишнина на Всеобщата декларация за правата на човека през 2008 г.

Коментар