Германия готви глоби до €50 млн. за фалшиви новини

Властите в Германия планират глоби в непознати досега размери на социални медии, които разпространяват фалшиви новини, публикации с езика на омразата и друго неприемливо съдържание.

Немският парламент вече гласува предложения закон, но той ще влезе в сила през октомври 2017 г., след провеждане на федералните избори, насрочени за септември. Под ударите на закона ще попаднат социални мрежи и големи медийни компании, от които ще се изисква да отстраняват неприемливото съдържание до 24 часа след подаване на жалба.

Освен това социалните медии ще бъдат задължени да премахват материали, чиято противозаконна природа не е толкова очевидна, като срокът в подобни случаи е удължен до 7 дни. Новите правила ще важат за сайтове с аудитория над 2 млн. потребители.

Това е един от най-строгите закони от подобен род в света, коментира BBC. Глобите започват от 5 млн. евро и могат да нараснат 10 пъти, т.е. до 50 млн. евро, в зависимост от сериозността на ситуацията.

Законът вече предизвика остра критика от страна на правозащитни групи и представители на медийната индустрия, които го считат за трудноизпълним. Противниците на закона са убедени, че заради кратките срокове за оценка на материалите, медийните компании ще започнат да премахват всякакво спорно съдържание, за да избегнат риска от глоби.

Правосъдният министър на Германия Хайко Маас подкрепи закона. По неговите думи, практиката показва, че големите социални медии не изпълняват задълженията си по отстраняване на нелегално съдържание без натиск от страна на правителството.

В последните няколко години броят на публикациите с езика на омразата нарасна близо четири пъти. В отговор, социалните мрежи изтъкват статистика на Европейската комисия, съгласно която в Германия медиите отстраняват 80% от незаконното съдържание, без да им налагат глоби.

Новият закон за борба с фалшивите новини и езика на омразата бе приет след няколко шумни инцидента. Така например, през февруари т.г. от фалшиви новини във Facebook пострада немският депутат от партията на зелените Ренате Кюнаст, за която се твърдеше, че съчувства на бежанец от Афганистан, който уби студент във Фрайбург.

Междувременно, Facebook декларира, че поддържа правителството на Германия в борбата с фалшивите новини. Наскоро компанията нае 3 хиляди нови служители за преглеждане на публикациите в мрежата, в допълнение към вече съществуващите 4500 служители, ангажирани със същата задача. В Германия социалната мрежа има около 30 млн. потребители.

Коментари по темата: „Германия готви глоби до €50 млн. за фалшиви новини”

добавете коментар...

  1. Тенчев

    Всички новини, които не съответстват на политиката на властите, ще бъдат обявявани за фалшиви…

  2. ¥€

    То е хубавао от една страна но сроковете са твърде кратки за доказване дали една новина е фалшива
    имат и друг голям проблем със личните данни аз си мислих че у нас е зле то се оказа че у немско е сто пъти по зле

  3. физик

    Нали бяхте демокрация, бе! То с подобни закони Запада заприлича на комунистическо-тоталитарна клоака. Най-малкото усилено са се запътили на там. Както и по-долу са писали – тоталитарната система винаги идва с много добри намерения, зад които всъщност се крият истинските цели за контрол над обществото.

    Къде отиде свободата на словото? Това вече намирисва на брутална цензура. Борбата с фалшивите новини се води само по един начин – и той се казва “истината, цялата истина и нищо друго освен истината”. Сега има предостатъчно инструменти за защита от фалшиви новини – право на отговор, завеждане на дело за клевета и т.н. Всичко друго е лукаво жонглиране за налагане на пропагандата на силните на деня и поставяне на законен контрол над медиите прикрит зад сладки и добри намерения.

  4. Anonymous

    1984

  5. Paul Joseph Göbbels

    Gebt mir die Mittel der Masseninformation und ich mache aus jedem beliebigen Volk eine Schweineherde.

  6. Anonymous

    Министерството на истината — рязко се отличаваше от всичко пред очите му.
    Това бе огромна пирамида от блестящ бял бетон, която тераса след тераса се издигаше на 300 метра височина.

    Говореше се, че в Министерството на истината има 3000 стаи над земята
    и съответните лабиринти отдолу.
    Още 3 сгради, подобни по външен вид и размери, бяха посети из Лондон.

Коментар