Canonical обеща гладък преход от Unity към GNOME

С излизане на Ubuntu Desktop 17.10 през октомври т.г., Canonical ще замени интерфейса Unity с GNOME

Екипът разработчици на Ubuntu Desktop и Snappy планира подобрения на операционната система с отворен код, които ще осигурят по-гладък преход от Unity 7 към GNOME Shell. Промяната в потребителския интерфейс ще стане факт на 19 октомври т.г., когато излиза Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark), съобщиха от Canonical.

За да помогне на потребителите в миграцията, наскоро екипът на Ubuntu въведе повторно GNOME-базирана Ubuntu сесия като подразбираща се в Ubuntu 16.10 (Yakkety Yak), наред с Wayland сесия.

Предвиждат се подобрения и за потребителите на Snappy (лесен начин за инсталиране, обновяване и намиране на приложения). Поддръжка на класически Snaps ще бъде внедрена в графичния мениджър GNOME Software, заедно с показване на дружелюбни Snap имена и възможност за извличане на коректна лицензна информация от Snappy Store.

Продължава работата по интегриране на LivePatch за Ubuntu Desktop. Помощната програма Update Manager вече може да показва текущия LivePatch статус, както и достъпни „фиксове” за инсталациите. Внедрен е и прототип на API (приложен програмен интерфейс), който извлича информация за последните уязвимости в сигурността (CVE) през LivePatch.

Коментар