Софтуер на ЦРУ открива Windows потребители за секунди

Шпионска програма на ЦРУ може да определи за секунди местоположението на потребителите на Windows устройства

Уикилийкс разкри нова форма на злонамерен софтуер, създаден от ЦРУ през 2013 г., с помощта на който службите могат буквално за секунди да определят местоположението на потребители на Windows устройства.

Инструментът се нарича ELSA и е разработен основно за Windows 7, но може да се използва за всяка версия на операционната система на Microsoft, вкл. Windows 10. В последния случай са необходими някои доработки, заради подобренията в сигурността на платформата.

Шпионският софтуер ELSA заразява Wi-Fi мрежи и след това използва безжичния модул за търсене на обществени Wi-Fi точки, налични в обхвата. Програмата регистрира MAC адреса на всяка мрежа и след това проверява информацията в обществени бази данни, поддържани от Microsoft и Google. Тези бази данни се използват основно за осигуряване на лесен достъп на потребителите до интернет от редица устройства, но ЦРУ изглежда ги ползва за други цели.

След като бъде определено местоположението на обществения Wi-Fi, злонамереният код анализира силата на сигнала на потребителя и изчислява възможните му координати. Информацията се криптира и изпраща до сървър на службите, където се съхранява докато агентът не я извлече и запише в определени файлове.

ELSA изисква ЦРУ да контролира системата, но това не би трябвало да е проблем, като се има предвид, че агенцията има други форми на злонамерен софтуер, които могат да се възползват от неизвестни уязвимости в Windows.

При положение, че ЦРУ има пълен контрол над Windows компютрите, определянето на местоположението всъщност не е най-лошото нещо, което може да се случи на потребителя. Агенцията би могла, например, да краде файлове, да шпионира потребителя и въобще да прави каквото си иска на компютъра му.

Както вече се случи с други програми на службите, има вероятност ELSA да изтече в интернет пространството и да стане достъпна за хакери, като изложи потребителите на Windows на поредната заплаха. Очаква се реакцията на Microsoft за това как ще справи с новооткритата уязвимост, използвана от шпионска програма на службите.

Коментари по темата: „Софтуер на ЦРУ открива Windows потребители за секунди”

добавете коментар...

  1. ха

    Фофу изглежда е доста добре запознат с Карлуково. Я дай повече информация – колко големи са стаите, каква е храната…

  2. Anonymous

    Фофу пак се изказа с попата си 😉

  3. Фофу

    На повечето параноици – Споко момчета, в Карлуково сте на сигурно. Дори и мръсниците от ЦРУ да ви открият и искат да ви отвлекат, заради великите умове които носите, добрият другар Путин специално го е поставил под руският ракетен щит и няма да ви даде. Той ви знае колко сте ценни. Да живее свободата на другаря Путин – смърт на тия военолюбците в американското правителство.

    Всичко ще ми опорочават те , чичо Путин ще ги нашляпа и ще ги научи на свобода.

  4. Wind

    Ужас! ЦРУ знае къде се намирам! Сега не знам как ще спя тази нощ! 🙁 Нищо, че в интернет е пълно с информация за всеки човек… но разбира се проблемът идва от Windows…

  5. Saevar

    до Anonymous
    02/07/2017 23:59

    кое бе мойто момче е безобразно, я погледни скриншота ми на гном “http://prikachi.com/images.php?images/698/9144698y.png” , ей големи специалисти уе,
    за тези които са параноици да си инсталират мидори браузър и да активитар блок плъгина, става и с s firefox с носкрипт плъгин който да блокирва гоогъл, купете си по хубав рутер и му сменете мак адреса с друг, и ето готови сте.

  6. Anonymous

    Андроид е 10х по зле

  7. Anonymous

    физикът веднага влезе с бутонките … плазма 5, а-у.

    Кое точно е на светлинни години, че нещо не съм много сигурен какви глупости дрънкаш?!

    Всеки път като пусна KDE или GNOME, съм потресен от беозбразната липса на елементарно разбиране за дизайн, във всяко едно отношение – типография, цветове, отстояния, граници … всичките им пропорции са безобразни. Шарена цигания, вадеща очи за минута е много.

    Луд на шарено се радва, никога няма да разбере защо графичния интерфейс на macOS става все по-изчистен от излишни визуални шумове и защо “не е напреднал със светлинни години”, а винаги е бил на светлинни години пред останалите.

    Е, и те имаха един период на излишни шарении, но това беше преди повече от десетилетие вече.

  8. До Оруел2017

    Не ми е понятно, как в Google и Microsoft все още не са забелязали такъв огромен талант като тебе, за да го привлекат на работа при тях с размазващо голяма заплата.
    Боже какви умници имало у нас, то бива, бива акъл, но чак толкова… не е истина просто.

  9. Оруел2017

    Аз изчетох цялата стация и това, което е публикувано в у-и-к-и-л-И-Й-к-с-с, и с ужас установих, че Google прекрасно знае моето местоположение с детайли и точен адрес благодарение на това, че смартфони с Андроид са сканирали моята wi-fi, взели са т.н. метаданни (SSID, MAC и т.н.) съобили са ги на кораба майка и благодарение на GPS локациите на Андроид сега и моята wi-fi мрежа е компрометирана, и ми отвори работа, трябва да вземам мерки. А, иначе компота от микромеките в случая не е виновен, това си е стандатден malware, подобна функция има всеки браузър. Просто при браузъра биваш питан искаш ли да споделиш в Google/Microsoft данните са местоположението си (било то GPS при у-ва с GPS или wi-fi метаданни) и готово. А при този малуер, той си ги споделя без да пита. При всеки смартфон с Андроид, Отхапана Ябълка, както и при ЩайгаНомер10 локацията се споделя с кораба майка без да пита и по дефоулт.

  10. пею

    гадното цру

  11. физик

    Какъв е извода? Ако искате да спите спокойно деца, минавайте на Линукс и/или някоя друга алтернатива на Уиндоус. Продуктите на Микромеките са източник на вируси и потенциални задни врати за взлом във вашия личен живот.

    ПС: Най-напредналата десктоп графична среда е KDE Plasma 5 – на светлинни години от всички други, включая Уиндоус и Мак ОС.

  12. Nor Chuckis

    Ако хората не бяхме толкова алчни и злонамерени едни към други, то Уиндоус щеше да е една невероятно добра потребителски насочена операционна система. Докато Линукс е незаменим при сървърите и суперкомпютрите, Уиндоус е добър да забавлява хората. Но омразата и подозрителността на военолюбците в американското правителство и техните частни изпълнители и подизпълнители направиха всичко да изглежда мръсно и опорочено.

  13. Пешо

    Отново “компромати”срещу windows 7. Всички искат да набутат 10ката.

  14. Anonymous

    имаш компот
    имаш проблем.

Коментар