Opel добавя още електроника в Crossland X

Opel Crossland X вече може да се поръчва с нов пакет от средства за безопасност

Допълнителни електронни системи подпомагат водача на новия кросоувър Opel Crossland X, като правят шофирането по-безопасно, по-комфортно и по-леко, съобщиха от автомобилния производител.

Моделът е оборудван с изцяло LED предни светлини, „head up” дисплей и 180-градусова панорамна камера за движение на заден ход PRVC (Panoramic Rear View Camera), наред със система за паркиране АРА (Advanced Park Assist), предупреждение за неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning), функция за разпознаване на пътни знаци за ограничение на скоростта SSR (Speed Sign Recognition) и предупреждение за опасност в страничните мъртви зони SBSA (Side Blind Spot Alert).

Новият допълнителен пакет добавя система за предупреждение за сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) с функции за разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking), както и със система за разпознаване на сънливост към функцията за предупреждение за умора или сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert).

Системата за предупреждение за сблъсък отпред FCA с функции за разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране AEB следи пътната обстановка пред автомобила с помощта на фронталната видеокамера Opel Eye и е в състояние да разпознава движещи се и паркирани автомобили, както и пешеходци (възрастни и деца). Системата подава звуковo предупреждение и светлинен сигнал, като едновременно с това задейства автоматично спирачките, в случай че разстоянието до автомобила или пешеходеца отпред започне да намалява бързо, а водачът не реагира.

Системата за разпознаване на сънливост е допълнение към предупреждението за умора или сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert), с което Crossland X се оборудва серийно, за да уведомява водача след двучасово шофиране със скорост над 65 км/ч. Разширената система подава предупреждение, ако траекторията на движение на автомобила предполага сънливост или невнимание на водача, показвайки съобщение на екрана на блока контролни прибори пред водача, придружено от звуков сигнал.

След три предупреждения на първо ниво системата излъчва второ предупреждение с друг текст на съобщението на екрана на приборния блок пред водача и по-силен звуков сигнал. Системата се рестартира след шофиране със скорост под 65 км/ч в продължение на 15 последователни минути.

Друга възможност за повишаване на цялостното равнище на безопасност, предлагано от Crossland X, е новаторското решение на светлините, което моделът представя в своя сегмент от пазара. Предните светлини с изцяло LED елементи са съчетани с функции като светлини за завой, асистент за управление на дългите светлини и автоматично регулиране на височината за осигуряване на оптимално осветяване на пътя отпред и гарантиране на възможно най-добрата видимост.

В допълнение към това, head-up дисплеят помага на водачите на Crossland X да следят удобно и без прекъсване пътя пред себе си. Най-важната информация като скоростта на движение, актуалното ограничение на скоростта, зададената от водача стойност в ограничителя на скоростта или круз контрола и насоките на навигационната система, се прожектира в непосредственото им зрително поле.

Рискът от пропускане на други участници в движението се намалява значително, благодарение на предупреждението за опасност в страничните мъртви зони SBSA (Side Blind Spot Alert). Ултразвуковите сензори на системата установяват наличието в близост до автомобила на други участници в движението с изключение на пешеходците и водачът бива уведомен с жълт предупредителен светлинен символ в съответното външно огледало.

Фронталната видеокамера Opel Eye също обработва различна визуална информация, като по този начин формира основата за работата на електронните системи за подпомагане на водача, като разпознаването на знаците за ограничение на скоростта SSR (Speed Sign Recognition) и предупреждението за неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning).

Системата SSR показва актуалното ограничение на скоростта на движение на екрана на информационния блок на водача или на допълнително предлагания head-up дисплей, докато LDW подава звукови и визуални предупреждения в случай, че установи, че Crossland X напуска неволно своята лента на движение.

Новият член на семейството на Opel X прави много по-удобни и движението на заден ход и паркирането. Допълнително предлаганата панорамна камера за следене на движението на заден ход PRVC (Panoramic Rear View Camera) увеличава зрителния ъгъл на водача при наблюдение на зоната зад автомобила до 180 градуса, така че при движение на заден ход да може да вижда приближаващите и от двете страни други участници в движението.

Най-новото поколение на системата за подпомагане на паркирането АРА (Advanced Park Assist) разпознава подходящите свободни паркоместа и паркира автомобила автоматично. Също така автоматично става и напускането на мястото за паркиране впоследствие. И в двата случая водачът трябва само да натиска педалите.

Коментар