Приложение пази колоездача от разсейване със… смартфон

Взирането в дисплея на смартфона по време на шофиране е опасно – но същото важи и по време на каране на колело. Водеща телекомуникационна компания в Нидерландия се е обедини с местната служба по безопасност на движението, за да предложи велосипедна „заключвалка” с функция за безопасно каране. Тя би трябвало да предпазва велосипедите от кражба, а хората – от опасно вторачване в смартфона.

Приложението се използва за отключване и заключване на велосипеда. Наред с това обаче, когато системата отключва колелото, едновременно с това тя блокира достъпа до част от функциите на клетъчната мрежа на KPN. Това означава, че телефонът на велосипедиста може да се използва само за повикване на спешни услуги, докато той кара колелото си.

След като велосипедът бъде отново заключен чрез приложението, мобилният телефон може отново да работи пълноценно. Приложението не пречи на потребителите да слушат музика, съхранена в телефоните им, но би им попречило да си пускат поточно съдържание, съобщи phys.org.

В Нидерландия един от всеки пет инцидента с велосипеди, свързани с деца, е причинен от използване на смартфони. Чрез блокиране на мрежата заключващото приложение спира не само повикванията, но и звуковите нотификации.

Приложението ще бъде тествано през лятото, а след това първоначално ще е достъпно само за телефони с Android. KPN разглежда възможността да създаде версия на приложението и за мобилната платформа Apple iOS.

Коментар