Microsoft подготвя големи съкращения

Очаква се Microsoft да обяви план за мащабни съкращения на служители по цял свят

Хиляди служители на Microsoft по целия свят ще бъдат засегнати от нова вълна на съкращения, съобщи TechCrunch, позовавайки се на източници от Редмънд. Очаква се по-късно тази седмица компанията да обяви официално плановете си.

Процесът на преструктуриране е насочен най-вече към отделите по продажби и ще включва също организационни сливания. Това означава, че Microsoft планира да обедини звеното за корпоративни клиенти с едно или повече поделения, фокусирани върху малкия и среден бизнес (SME).

Предполага се също, че мащабните съкращения са свързани с някои вътрешни промени, които компанията направи миналата година, а може би са част от по-широк план за подобряване на Azure, така че Microsoft да се доближи до конкурента Amazon в облачния бизнес.

Големите съкращения на работни места не са непознати на Microsoft. Когато погълна мобилния бизнес на Nokia, софтуерната корпорация освободи 18 000 служители по целия свят на няколко вълни, а в края на миналата година съкрати 2850 служители, вкл. около 900 от екипа за продажби.

Моментът е подходящ за Microsoft да обяви нови съкращения, не само защото финансовата година приключва този месец, но и поради факта, че компанията прави най-големите си съкращения именно през лятото, вкл. след придобиването на Nokia. В близките дни се очаква официална информация от Редмънд.

Коментар