3437 лв. взимат средно програмистите

Заплащането на програмистите варира в широки граници, в зависимост от нивото на компетенция, опита и броя на усвоените езици

Средната нетна месечна заплата на програмист в България е 3737 лв., а средният годишен бонус е 2402 лв., според анкета сред специалисти от софтуерния бранш.

В анкетата са участвали 616 програмисти от 8 населени места в страната, които владеят средно 1,9 умения – софтуер или език за програмиране. Резултатите са публикувани в Tablеau със свободен достъп.

Заплащането варира в широки граници, в зависимост от нивото на компетенция, опита и броя на усвоените езици. Така например, младшите програмисти (junior) получават средно по 19,544 лв. чисти на година, вкл. заплата и бонуси.

31 660 лв. пък е усредненото нетно възнаграждение на специалистите от средно ниво (mid level), докато старшите програмисти взимат по 56 654 лв. На върха са водещите разработчици (lead developer/TL) със 70 392 лв.

Публикувана е и разбивка на средното годишно възнаграждение според броя научени езици. В долния край на скалата са специалистите с един усвоен език, които взимат средно по 38 237 лв. чисти на година от заплати и бонуси, а програмистите с 6 езика заработват средно по 76 562 лв. на година.

Интересна също така е и разбивката според натрупани години в професията. Начинаещите програмисти със стаж под 1 година взимат средно 19 072 лв. на година – нетна сума, с включени заплати и бонуси.

27 022 лв. е средното годишно заплащане на специалисти с опит между 1 и 3 години. Сумата нараства до 39 389 лв. при програмисти, които практикуват професията между 3 и 5 години.

При по-опитните – между 5 и 7 години, сумата набъбва до 49 880 лв. средно на година. 53 078 лв. взимат средно специалисти с опит между 7 и 10 години, а програмистите с над 10 години в бранша припечелват средно по 70 312 лв. на година.

Анкетираните програмисти работят в градовете София, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе и Бургас, както и отдалечено. Очаквано, най-големи са средните възнаграждения на програмистите в София, Бургас и на работещите отдалечено, а най-ниско е заплащането в Плевен.

Коментари по темата: „3437 лв. взимат средно програмистите”

добавете коментар...

  1. Заплати София

    Много знаете всички, кой от вас работи като програмист да каже заплати.

    Да ви кажа как падат заплатите в кавички:

    Frontend с 2 години стаж – това е от ниво курс за фронтенд + 2 години в софтуерна компания заплата = 4000 лева НЕТО – град София, компания до 60 човека

    Фронтенд с над 5 години стаж в момента в софтуерна компания в София = 5500 лева НЕТО -компания над 300 човека

    Незнам кой какъв код и на какъв език пише и колко сложен код пише и незнам кой как се е прецакал на интервюто, но това са реалните заплати в София.

    Всички останали да се подготвяте повечко за интервютата и да си знаете цената. Щото не е луд този дето яде баницата, а този, който я дава:)

  2. Anonymous

    Истината е, че ние тук сериозен софтуерен бизнес нямаме. Или компаниите са чужди, или са на мутри и техните изчадийца. Има и някои сносни компании, но те по стечение на обстоятелствата, правят относително несъществени неща.

    Бачках в една фирма, в която имаха самочувствието, че правят много сериозни неща. Наистина, обработват се стабилни обеми данни и се опитват да решат сложна задача.

    Започнах с елементарни предложения – исках да оптимизирам представянето на данни в паметта, подравняването. Исках да прегрупирам данните не както ни идват сурови, а както ни трябват за обработка; исках да подобря споделянето между множество паралелни процеси – да, ама много време ще да отнеме, трябва да набиваме фийчъри (вече бяха набили 100-200K код …)

    Пробвах нещо по-така – дайте да прехвърлим част от изчисленията на GPU – CUDA, OpenCL – да видим има ли потенциал. Евентуално да пробваме FPGA решения. Миии, може … някой ден, само тука да набием още 1000 фийчъра.

    При това положение, къде да се бориш за нещо повече?

    От първия до последния си бяха обикновени кодери (с 2 изключения), дори не разбират каква е същността на професията. Обаче, 10 години опит, масивни кинти … страшна работа. Това е в БГ.

    GoF, само ще отбележа, че австрийците са кастови и има прозрачен таван за всяка професия.

  3. mssuck

    Програмисти се наричат много и разни хора, радвам се, че заплатите в България са що годе поносими. Жалкото е, че 90% от програмистите в България се занимават със разни онлайн магазини и складове което си е като работник в Макдоналдс (знаеш да правиш едно нещо и го правиш непрекъснато, така на началника не се налага да взима професионални готвачи(които разбира се взимат 10 пъти по голяма заплата) а просто 3-4 които си нямат и представа от готвене но знаят да сгъват бургера в хартията или да пържат стек 3 минути итн.) за съжаление това са 90% от българските програмисти:HTML, CSS, WordPress, C# …! Няма Matlab, PL/I, AdaGANT, няма дори сериозни проекти на C++ и JAVA. Затова и някой тук казват, че заплатите ще се понижават което ще жалко :(! Аз лично работя вече 16 години в Норвегия над RTOS първо на C после на PL/I и JAVA.

  4. GoF

    Морски – всички капитани и офицери които познавам биха дали мило и драго да работят нормална работа и да взимат 5к в лева и да са близо до семейството си и приятелите си, а не да взимат 10к лева и да са 9 месеца на рейс и жената да клати съседа през това време.
    Ако не знаеш – корабоплаването не е уважавана на запад професия, затова е пълно с Българи и Филипинци.

    Поздрави.

  5. GoF

    ХАХО:
    Момче с тая злоба до никъде няма да стигнеш.

    Заплатите в сектора само ще се вдигат пич, колкото и да те е яд, че не си част от него.
    Все пак 3000лв са 1500 евро което е минималната заплата в Австрия, нали се сещаш, че на една фирма базирана в Австрия и 3к евро са и малко пари.

    Хората които са отдадени на професията си правят много жертви в името на това да са добри в това което правят и парите не закъсняват.

    И от мен да знаеш – ако чуеш някой да се прави на много голям програмист, то той просто не знае колко много не знае. И ако видиш някой с твоето отношение да знаеш, че е мързелив завистник който не си е мръднал пръста да научи нещо и само го е яд.

    Поздрави.

  6. ха

    А дано заплатите на програмистите да паднат след 3 години. Ама надали…

  7. бачи кико

    “програмисти” се пишат и всякакви хора от поддръжка, дата бази, сортинг, облачни услуги и други… и си мислят, че и разбират и са големи хакери и са заслужили всеки лев, а всъщност си нямат и идея от истинско програмиране, камо ли от такова на ниско ниво! Хепи бърдей мърдей

  8. корабен офицер

    Пич, работата на кораб не е за всеки. Малко са смелчаците за там.

  9. Saevar

    кво плачете, Бг е в ЕС, като не ви харесва, самолетчето и в западна Европа, примерно в Скандинавия, след като си платите сметките ще ви остават куп пари, ще си карате хубава кола по хубави пътища и ще се отнасят към вас с господин, и скандинавките са убави моми руси едрогърдести и големи мръсници минуса е че много харчат но … тва си е ваш проблем, а ако евентуално носталгията ви цъкне вземате си 3 дена отпуск съединено с уикенд и 5 дена в Бг среща с роднини, алкохолни и секс купони, хапвате си шкембенце и пак на самолетчето и в цивилизацията… лятото на море в 5 звезден хотел и те така…
    нещата които ви трябват са само 2, добро владеене на англииски и поне 3 години стаж, иначе няма да ви вземе никой на работа.

  10. ХАХО

    И го пиша, щото програмистите, които познавам са откровенни тъпаци с претенции, че всичко знаят и със самочуствие на незаменими. Това не дразни само мен, но и работодателите им, които също знаят, че претенциите им са без покритие, но в момента не могат да намерят по-кадърни, заради вродената тъпота на населението на България.

  11. ХАХО

    Миналата година са избълвани 2000 “програмисти”. Така че в най скоро време заплатите ви гопода всезнайковци ще са като на всички останали -0 максимм 1500 лв. щото бизнеса не жела е да плаща повече и работа му вършат полуинтелигенти за малко пари. Големите зпалати на програмисти до 3 г. ще са минало. Друг е въпроса, че в повечето случаи се получават от откровенни тъпаци и бизнемените го знаят.

  12. A

    2000 евро за програмист, баси мизерията. Явно е ниско качеството на работа или просто хората не знаят на колко да си оценяват работата.

  13. име

    Сигурни ли сте, че това е нетна заплата?

  14. Морски

    3000 евро – минималната стартова заплата на корабен офицер…

Коментар