НАТО предупреди, че кибератаките могат да задействат член 5

НАТО предупреди, че кибер нападенията с вируси от рода на WannaCry и Petya могат да задействат член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда военен отговор на инициаторите на подобни атаки срещу която и да е страна членка на пакта.

Има признаци, че и двата вируса от тип рансъмуер (криптиращи вируси изнудвачи) са създадени от държавно спонсорирани хакери, твърдят от военната организация. Ако кибер-атаката причини последици, сравними с въоръжена атака, членовете на алианса могат да приложат закона за въоръжените конфликти.

Това все още не е така, поясни Томаш Минарик от Центъра за киберзащита на НАТО в Естония (NATO CCDCOE), въпреки че изявлението на организацията очевидно е предупреждение към правителства, които биха могли да участват в подобни атаки с рансъмуер.

Тъй като бяха атакувани важни правителствени системи, ако зад операциите стои конкретна държава, това може да се смята за нарушение на суверенитета. В този случай кибератаката ще се тълкува като неправомерно международно действие и засегнатите страни ще имат право да реагират с контрамерки, заяви недвусмислено Минарик.

Според представители на НАТО, има доказателства, че WannaCry и Petya са активирани от „държавен актьор”, който е подобрил значително експлойтите, за да се получи нов тип кибер атака. Злонамереният софтуер е станал по-професионален и вместо да сканира целия интернет, търси целенасочено нови хостове и заразява по-дълбоко локалните компютърни мрежи, след като бъде открита дупка в сигурността, твърди Бернхардс Блумбъргс, изследовател от Центъра за киберзащита на НАТО.

Според друг специалист от НАТО, вирусът Petya се явява „декларация за сила”. „Втората атака с рансъмуер демонстрира разрушителната способност [на вируса] и готовността тя да бъде използвана”, смята Лаури Линдстрьом.

WannaCry и Petya заразиха хиляди компютри. Атаките с тях бяха насочени към правителствени организации и частни компании по цял свят. Смята се, че Украйна е една от най-големите жертви на Petya, с много засегнати и излезли от строя системи, вкл. на ядрената централа в Чернобил.

Коментари по темата: „НАТО предупреди, че кибератаките могат да задействат член 5”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ей Фофу, как е времето във Франция, сега на някой паркинг ли си пак, Фофу е камионджия.

  2. Anonymous

    фъфляче, внимавай да не получиш инсулт от толкова бяс 😀

    За Карлуково няма как да знаем, но щом ти лично гарантираш, явно от личен опит, радваме се за теб. Радваме се, че си на сигурно място 😀

  3. Фофу

    Червените бабушкери стават диви и зли като им посочиш истината.

  4. Saevar

    хахах едно си баба знае едно си бае, хубавото е поне че Фофу няма деца, то такива като него маймуни дори трябва да се кастрират, като се усети на къде отиват….

  5. Фофу

    Червените тролове взеха да се изживяват за експерти от световна класа. Казах ви бе момчета споко, в Карлуково сте в безопасност.

  6. Anonymous

    членовете на алианса могат да приложат закона за въоръжените конфликти.

    трябва постояни конфликти за да не се казва реалноста.

    Оруел :
    Проблемът беше как да се въртят колелата на промишлеността,
    без да се увеличава реалното богатство на света.

    Трябваше да се произвеждат стоки,
    но не биваше те да се разпределят.

    На практика единственият начин да се постигне това бе чрез непрестанна война.

    Основната цел на войната е унищожаването не непременно на човешки живот,
    а на продуктите на човешкия труд…

    Същевременно съзнанието за състояние на война и оттук на опасност обуславя съсредоточаването на цялата власт в ръцете на малобройна каста, което изглежда неизбежно, естествено условие за оцеляване.”

  7. Anonymous

    Фофу, а ти можеш ли да напишеш едно просто запитвне, като например, “какъв кретен трабва да съм, за да ми го казват всички, а аз още да не го разбирам”?
    В крайна сметка си мисля, че кретенята има нещо общо със запитванията 😉
    Това включва и запитванията пред огледалото, които споменаваш, а явно не практикуваш, защото толкова ти е капацитета 😉

  8. Фофу

    Saevar за жалост кретенията няма нищо общо с това дали можеш да пишеш прости запитвания.

  9. Saevar

    SELECT * from idiots where active = ‘T’;
    idiots | Active
    ———————-
    Фофу | True

  10. Фофу

    Anonymous 06/07/2017 10:50 нещо си попрекалил с халюциногените.

    Anonymous 06/07/2017 10:53 задай си тоя въпрос пред огледалото.

  11. Anonymous

    Фофу, доколко може един трол да бъде кретен? За тебе питам…

  12. Anonymous

    Естествено, че са инициирани от държавни актьори. И двата вируса са правени със средства, “изтекли” от лабораториите на ЦРУ.

  13. бачи кико

    Нафтата свърши, сега извинението е кибер атаки! Само да не атакуват папа Пена от село Чепеларе, която дори компютър няма, но е набедена за супер злобна хакерка!

  14. Фофу

    Уе, кретен …

  15. Saevar

    ей тоа пак е избегал от лудницата, щ+щ уе маймун….

  16. Фофу

    Да, знаем кои са държавите дали и софтуера и хардуера за да може Асенчо да си тролка и да си изкарва рубличките. Иначе Асенчо щеше да бъде списвач на механична пишеща машинка или да си дялка умнотийте на камък със секача.

    И знаем също кои са държавите на принципа – Не е важно ние да сме добре, важно е да правим сечено на ония на запад, че развалят морала на нашите мужици със заплати от 2-3 хил евро пък ние няма как да го докараме защото много крадем. Пък и за пенсии ги класират мръсниците с които да ми ходят на разни круизни пътешествия, пък ние пенсионните фондове периодични ги опоскваме. Другаря Абрамович с яхта само за половин милиард – а можеше да е за милиард, ама нали трябва трохи да хвърля.

    Асенчо като не ти харесват кръпките и вратичките купи си софтуер (ако си намериш такъв) от великата страна на свободата на другаря ти Путин.

  17. Асен

    Знаем, чии държавни агенции се занимават най-много с подслушване на телефони и шпионаж. И чии софтуер е пълен със “задни вратички”! Много лесно е да набеждаваш някого, без да имаш никакви доказателства. Въобще, пропагандата на НАТО, за която бяха отделени 5 милиарда долара миналата година, е много слаба и вероятно предназначена за хора, които вярват на всичко.

  18. Някой

    И отговора какъв е? Нападение с ракети Томахоук ли?

  19. Anonymous

    твърди Бернхардс Блумбърг, изследовател от Центъра за киберзащита на НАТО.

Коментар