Qualcomm затяга патентен обръч около Apple

Войната между американските хай-тек гиганти Qualcomm и Apple придоби нови измерения тази седмица. Qualcomm, водещ разработчик на мобилни технологии, поиска от Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) да забрани всички iPhone и iPad устройства, които ползват 4G безжични модеми от Intel.

Qualcomm твърди, че Apple нарушава шест нейни патента в устройствата с 4G модеми от Intel. Това не важи, разбира се, за айфони и таблети с чипове на Qualcomm, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на източници от компанията.

„Това е доста очевиден случай: имаме шест патента, за които сме уверени, че се нарушават”, казва Дон Розенберг, главен съветник на Qualcomm. „Загрижени сме от факта, че Apple е взела едностранно решение да не плаща за собственост, която отнема и използва”.

Освен в Комисията по международна търговия Qualcomm е подала жалба срещу Apple и в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния, което показва, че компанията иска да забрани продажбите на iPhone на територията на САЩ чрез съдебна заповед.

Ако претенциите на Qualcomm бъдат уважени, забраната за продажби ще засегне всички смартфони от актуалната линия iPhone 7, както и бъдещите модели, които Apple ще пусне по-късно тази година – през септември или октомври. Очаква се iPhone 8 да предложи безжично зареждане, разпознаване на лице и OLED екран.

Коментари по темата: „Qualcomm затяга патентен обръч около Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Работата е там, че FTC (Федерална Комисия по Търговията) затягат обръча около Qualcomm за анти-монополни практики и нарушаване на задължения по FRAND SEP патенти.

    Друго грубо нарушение е двойно облагане на продукти с лицензионни такси, веднъж към производителя на компоненти и веднъж към ползвателя. Подобен казус е разглеждан на федерално ниво в САЩ и съдът категорично отхвърли възможността за една стока или услуга да се плаща повече от веднъж.

    В случая Intel са платили всички дължими патентни такси по модемите си; Съответните разходи са включени в цената на крайния продукт, който Apple ползват.

    Qualcomm, обаче, изискват и допълнително плащане на лицензионни такси от Apple, което досега са получавали. Но, Apple категорично отказаха да плащат повече.

    В един момент Qualcomm дори са искали процент от стойността на устройствата, но май се отказаха, защото подобно искане на друга компания беше отхвърлено от федерален съд като неправомерно и несъстоятелно.

    В крайна сметка, не могат да ви продадат един контакт и да ви искат процент от месечната такса за електричество или от стойността на електроуредите, които ще включвате в този контакт.

  2. Anonymous

    бг ЕЛИТА ще полудее !

Коментар