Xeon Scalable добавя мощ в центъра за данни

Процесорите Xeon Scalable вдигат производителността 1,65 пъти спрямо своите предшественици

Нова линия процесори на Intel подсилва центровете за данни и мрежовите инфраструктури. Xeon Scalable увеличава с 1,65 пъти производителността на системите спрямо предходното поколение процесори и с 2,2 пъти приложенията за изкуствен интелект, обяви Intel.

Като предимства на новия процесор се изтъкват разширеният набор от команди Intel AVX-512, вътрешните съединения с топология Intel Mesh Architecture, поддръжката на технологии Intel QuickAssist, Intel Optane SSD и Intel Omni-Path Fabric. Всичко това позволява увеличаване на броя на достъпните виртуални машини 4,2 пъти, в сравнение със системите с 4-годишна давност, отбелязва Intel.

Процесорите Intel Xeon Scalable са разделени в пет линии. На върха е Intel Xeon Platinum 8100, в която влизат най-производителните модели с до 28 ядра и възможност за работа в многопроцесорни системи с повече от 8 сокета. Вградените контролери могат да работят с памети DDR4-2666.

Новите процесори Intel Xeon Scalable са разделени в няколко линии, като върховите модели имат до 28 ядра

Следват линиите Intel Xeon Gold 6100 и Intel Xeon Gold 5100. Процесорите в тях имат съответно до 22 и 14 ядра и са проектирани за използване в конфигурации с два и четири сокета. Intel Xeon Gold 6100 поддържа памети DDR4-2666, докато Intel Xeon Gold 5100 може да работи с памети до DDR4-2400.

В средния клас е линията Intel Xeon Silver 4100, а в ниския сегмент се позиционира Intel Xeon Bronze 3100 като замяна на Intel Xeon E3. Максималният брой ядра на процесорите е съответно 12 и 8 за двете линии, а максималната поддържана памет – съответно DDR4-2400 и DDR4-2133.

Всички нови процесори, с изключение на Intel Xeon Bronze 3100, поддържат технологиите Intel Turbo Boost 2.0 и Intel Hyper-Threading и имат по 48 линии PCIe 3.0.

Същевременно, компанията представи марката Intel Select Solutions, под която ще предлага решения, призвани да опростят разгръщането на центрове за данни и мрежови инфраструктури. Първите конфигурации ще работят с Canonical Ubuntu, Microsoft SQL 16 и VMware vSAN 6.6.

Коментари по темата: „Xeon Scalable добавя мощ в центъра за данни”

добавете коментар...

  1. енжИнеро

    Hyper-threading не е технология за делене на ядрата, а за приоритизирне на нишките, което при достатъчно сложни големи нишки би могло да е по-скоро затормозяващо.

  2. Киро

    Хубаво е, че отново връщат позабравената вече технология Hyper-Threading за логическо деление на ядрата. Това значи, ако физически процесора е с 22 ядра, с тази технология стават 44.

Коментар