Арестуваха програмист на Yahoo за тероризъм

Индийската полиция арестува 15 души по обвинение в тероризъм, сред които трима ИТ специалсти, вкл. и програмист от регионалното представителство на Yahoo.
Мохамед Мансур Пиърбхой е уличен в принадлежност към радикална ислямска групировка, отговорна за взривове в три индийски града, съобщава Гардиън.
Твърди се, че служителят на интернет компанията е ръководил група за разпращане на имейли със заплашително съдържание преди и след взривовете в Делхи, Ахмедабад и Джайпур.
31-годишният Пиърбхой пребивава в южния град Пун, владее отлично английски и нееднократно е посещавал САЩ. В интернет компанията индиецът е изкарвал годишно по около 22 600 британски лири.
Според индийската преса, Пиърбхой се е присъединил към радикалния ислям по време на поклонничество в Мека през 2004 година. Други източници твърдят, че програмистът е бил въвлечен в терористична дейност, докато е бил на курсове по арабски език.
Семейството на арестувания смята, че Пиърбхой е жертва на политическа провокация и несправедливо обвинен. Целта, според близките на програмиста, е да се дискредитира мюсюлманското общество.
Бащата на Пиърбхой има развит бизнес с доставки на едро на плодове за индийската армия. Единият от братята на нарочения за терорист служител на Yahoo е доктор във Великобритания, а другият – архитект.
От Yahoo коментират, че следят внимателно случая и имат готовност да окажат пълно съдействие на разследването.

Коментар