Информацията обърква младите хора

С нарастване на опита и информацията младите хора губят ориентация и увереност в себе си, сочи анкета на Фондация на бизнеса за образованието (ФБО) в три столични училища.
Младите имат нужда от професионално съдействие, за да направят своя успешен кариерен избор и искат да се обучават в предприемачество и умения за заетост, посочиха експертите.
ФБО стартира проект Клуб Кариера, чиято цел е да утвърди кариерните услуги в училище. Инициативата ще помогне на учениците да взимат информирани решения и да придобият различни практически умения, които ще улеснят тяхната кариера, коментира Гергана Раковска – председател на фондацията.
"Надяваме се да привлечем и други съмишленици и да създадем мрежа от училищни клубове Кариера, които да станат постоянно действаща структура, както е във всички модерни училища по света", допълни тя.
Според данните от проучването, половината от учениците от 5 до 11 клас биха се обърнали към кариерен консултант, за да развият умения за заетост и бизнес. Това показва, че е необходимо в средните училища да се въведат практически модули по предприемачество и преносими умения, ценени във всяка работна среда, посочиха от ФБО.
Проектът Клуб Кариера спечели финансиране от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Разнообразни общоучилищни дейности като Карнавал на професиите, състезания „Искам да стана” и часове по кариера и личностно развитие ще запознават младите хора със света на професиите и ще им помогнат да развият различни умения – екипност, взимане на решения, убедително представяне, планиране, комуникация и др.
През октомври в три училища – 96 средно общообразователно училище „Лев Н. Толстой”, Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Свети Методий” и 142 основно училище „Веселин Ханчев” – започва конкурс „Защо уча”, в който учениците ще могат да пресъздадат с избрано от тях изразно средство (есе, рисунка, снимка, песен, плакат и др.) своята идея за ролята на училището като подготовка за живота и професията.

Коментар