Програми ще се състезават коя е по човек

Състезание за интелигентност между компютърни програми ще се проведе следващата седмица в британския университет Рединг. 

Софтуерните разработки ще беседват с хора, като самите те се представят за човеци. Ако живият събеседник приеме някоя от програмите за човек, то това ще означава, че тя е преминала теста на Тюринг за наличие на изкуствен интелект.

Досега нито една програма не е издържала въпросния тест, предложен през 1950 година от Алан Тюринг, математик и криптограф, в статията “Изчислителните машини и разума”. В конкурса ще участват шест компютърни програми, съобщава Гардиън. Това са Alice, Brother Jerome, Elbot, Eugene Goostman, Jabberwacky и Ultra Hal. Софтуерът-победител ще донесе на неговия автор 18-каратов златен медал и парична награда от 100 000 долара.

Тестът се свежда да общуване на естествен език между човек и двама събеседници, единият от които също е човек, а другият – компютър. Ако тестващият приеме програмата за човек, то тя преминава Тюринг.

Видният математик е смятал, че до 2000-а година в около 30% от случаите програмата ще може да заблуди човека в продължение на петминутния тест. Очакванията на Тюринг засега не се оправдават.

Коментар