Глобална кибератака може да срине застрахователите

Световната икономика може да претърпи огромни загуби от една глобална кибератака. Специалистите по застраховане от „Lloyd’s of London” оценяват потенциалните щети средно на 53 млрд. долара.

Тази сума може да се окаже значително по-голяма и дори да превиши двойно загубите от урагана Санди при определени условия, твърдят експертите. Докладът се базира на два хипотетични сценария – взлом на доставчик на облачни услуги за съхранение на данни и кибератака срещу компютърните системи на компаниите по света.

Първият сценарий е по-вероятен и може да коства на световната икономика загуби в размер на $53 млрд. Това е усреднена сума, тъй като е много трудно да бъде оценен мащабът на реалните последствия от подобен взлом. При най-лошото развитие на събитията, щетите за икономиката ще възлязат на $120 млрд., а при най-благоприятния – около $15 млрд.

Вторият по вероятност сценарий предполага заразяване на компютърните мрежи, ползвани от компаниите по света. Загубите от такава кибератака биха били по-скромни – средно около $28,7 млрд. По-голяма част от тази сума не подлежи на застраховане, се посочва в доклада.

„Както и най-страшните природни бедствия, кибератаките могат да нанесат съществени вреди на бизнеса и икономиката на страните, да провокират многобройни претенции към застрахователните компании и значително да повишат загубите им”, коментира Lloyd’s.

За сравнение, загубите от урагана Санди, който вилня през 2012 г., възлизат на около 70 млрд. долара. По-рано, през 2005 г., ураганът Катрина причини щети в размер на 108 млрд. долара.

Коментар