M2M/IoT променя икономиката и битието

M2M/IoT технологиите обезпечават информационна среда за услуги по контрол и управление на всякакви процеси от производствената дейност и битието на човека

Преходът към цифрова икономика е невъзможен без развитие на нови инфотелекомуникационни технологии. Част от тях обаче опростено се свеждат до технологиите за високоскоростен достъп до интернет и преодоляване на цифровото неравенство, отбелязва доклад на J’son & Partners Consulting.

В последните години все по-актуални стават технологиите M2M/IoT (междумашинни комуникации и интернет на нещата), които се отличават принципно от високоскоростните технологии за достъп до интернет. M2M/IoT решенията изискват нискоскоростни канали за предаване на малки пакети информация, която след това се обработва за нуждите на различни услуги за контрол и управление.

Технологиите M2M/IoT обезпечават информационна среда за услуги по контрол и управление на всякакви процеси, свързани с производствената дейност и живота на човека в широк смисъл. В крайна сметка, тази качествено нова среда променя не само световния икономически ред, но и битието на човека.

Физическата основа на мрежите M2M/IoT са наземните технологии. Но в редица случаи единственото възможно решение за задачите на M2M/IoT са специализираните спътникови технологии. Последните обезпечават и резервиране при особено отговорни решения и специални M2M/IoT задачи.

J’son & Partners Consulting прогнозира обем на световния M2M/IoT пазар в размер на десетки милиарди връзки и стотици милиарди долари. И макар, че спътниковите технологии заемат относително малък дял във връзките (около 0,1%), в стойностно изражение годишният им обем ще възлезе на 2,5-2,8 млрд. долара за периода 2025-2028 г.

Спътниковите технологии са актуални за много развиващи се страни и перспективни направления на M2M/IoT, които изискват контрол и управление на динамични процеси в условия на недостъпност или ненадеждна мрежова връзка. Но в перспектива спътниковите системи не могат да конкурират по цена наземните M2M/IoT технологии, заключава докладът.

Коментар