Китай тръгва към лидерство в изкуствения интелект

Подобно на САЩ, Китай ще търси конкурентно предимство чрез изкуствен интелект

Китайското правителство огласи национален план за развитие на изкуствения интелект (ИИ). Съгласно документа, през 2020 г. стойността на ключови за ИИ отрасли ще превиши 22,15 млрд. долара, а към 2025 г. ще достигне 59,07 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Интересите на националната сигурност и нарастващата международна конкуренция подтикват към инициативност и използване на нови възможности за постигане на конкурентно предимство, отбелязва правителственият съвет на Китай.

Инициативата бе обявена на фона на намеренията на САЩ да контролират инвестициите, опасявайки се, че други страни, вкл. Китай, могат да получат достъп до технологии от стратегическо военно значение. Още през октомври миналата година САЩ приеха свой национален план за развитие на ИИ.

За да реализира плана, Китай трябва да се справи с недостига на високопроизводителни процесори и оборудване, софтуер и квалифициран персонал. Планът предвижда укрепване на връзките между частния бизнес, изследователските звена и военните.

Набляга се също на нарастващата ръководна роля на правителството, което ще насочва ИИ разработките, като използва механизми за регулиране на пазара.

Коментари по темата: „Китай тръгва към лидерство в изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    на първият час ИИ се счупи

Коментар