Българи пуснаха платформа за космическо обучение

Платформата Spaceport има над 350 видеа, достъпни през специално създаден триизмерен интерфейс

Български екип създаде най-голямата европейска онлайн платформа за изучаване на космоса. Тя се нарича Spaceport Academy и е дело на екипа на програма Space Challenges (Космически предизвикателства).

Платформата е напълно безплатна и достъпна на български и английски език през всяко устройство с интернет връзка. По този начин тя позволява на всеки желаещ човек по света да трупа познания в областта на космическите изследвания.

„Космосът е бъдещето на човечеството. Не случаен е и фактът, че в последните пет години в развитието на космически технологии и услуги чрез частни инициативи са инвестирани повече средства на глобално ниво, отколкото през предходните няколко десетилетия общо”, сподели Райчо Райчев, основател на Space Challenges.

Според него, космическият сектор тепърва ще увеличава своето значение за бъдещето на обществото ни чрез развитие на ново поколение услуги и приложения за Земята. Това е и причината за създаване на платформата Spaceport – тя трябва да отговори на необходимостта от адекватна образователна среда, която да свързва космическия сектор и младите хора в България.

Чрез „Спейспорт” всеки, който се интересува от тематика, свързана с Космоса, може да направи своите първи стъпки в сектора. Екипът начело с Райчо Райчев от 8 години насърчава обучението и развитието на млади хора в сферата на космическите науки и технологии, вкл. с десетки събития и лекции по темата, включващи участието на водещи международни експерти от космическия сектор.

Освен в сферата на космоса, платформата „Спейспорт” съдържа и видео лекции в перспективни области като роботика и изкуствен интелект, биотехнологии, космическа медицина и технологично предприемачество.

Към момента в платформата има над 350 видеа, достъпни през специално създаден триизмерен интерфейс. Тя включва също елементи на геймификация, множество допълнителни материали, както и тестове.

Любопитно е, че лекциите в нея са от световно признати учени от целия свят, вкл. специалисти от НАСА, Европейската космическа агенция, руската и японската космически програми, както и някои от най-реномираните университети и космически компании в света.

Коментари по темата: „Българи пуснаха платформа за космическо обучение”

добавете коментар...

  1. ха

    Не съм посети все още въпросната платформа, но от това което чета в статията оставам с впечатлението, че именно тук представяте нещо доста смислено, за разлика от другите клюкарски вид статии (които дори и да съдържат важно научно/техническо нещо, то с помощта на статията от този сайт е почти е невъзможно да направиш контакт с учените или изобретателите).

Коментар