HP води уверено на РС пазара в ЕМЕА

Пазарът на компютри в EMEA изненада с високи показатели през второто тримесечие

Ситуацията на компютърния пазар в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) се подобрява. Продажбите през второто тримесечие са намалели само с 0,6% на годишна база, достигайки 15,9 млн. броя РС, сочи анализ на IDC.

Трите водещи доставчика на РС укрепват позициите си в ЕМЕА. На тях се падат общо 59,3% от продажбите през второто тримесечие на 2017 г., докато година по-рано контролираха 56,7%, съгласно данните на IDC.

Лидер на РС пазара в региона е HP с дял от 26,5%, или с 1% повече на годишна база. Продажбите на американската компания са нараснали с 3,2% и възлизат на 4,2 млн. устройства.

На второ място е китайският гигант Lenovo с 3,28 млн. продадени РС за разглеждания период и пазарен дял от 20,6%. Следват Dell (12,2%, 1,94 млн.), Asus (10%, 1,6 млн.) и Acer (9,2%, 1,47 млн.).

Позитивна динамика регистрира сегментът на ноутбуците, който бележи ръст от 3,1% като цяло за региона. Нещо повече, продажбите в Централна и Източна Европа се покачват с 5,2%, а в Близкия изток и Африка – с 11,1%, докато Западна Европа добавя 0,4%.

Сегментът на бизнес ноутбуците в CEMA (Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка) бележи ръст от 18,6%, а продажбите в Западна Европа са се увеличили с 3%. При потребителския клас ноутбуци, CEMA постига напредък с 3,5%, а Западна Европа расте с 2%.

Продължава обаче низходящата тенденция при настолните РС. Доставките им в EMEA за периода април-юни са намалели с 8,3%, но в страните от Централна и Източна Европа се наблюдава подем от 7,8% след няколко години на спад.

Пазарът на традиционни РС (настолни и ноутбуци) в Централна и Източна Европа бележи ръст вече второ поред тримесечие. В периода април-юни увеличението е в размер на 6,1%, което според анализаторите е признак за възстановяване на пазара.

Коментар