Търсене на финансови новини подлуди интернет

Финансовата криза накара хората да се тълпят в интернет, търсейки последните новини, както и съвети за това как могат да предпазят от срив инвестициите си и как да спестят от ежедневните си разходи.
Посещенията в сайтове като бизнес ориентирания Wall Street Journal и икономическия Yahoo Finance поставят нови рекорди, като по същото време Конгресът на САЩ, въпреки многото разногласия, най-накрая прие плана за вливане на $700 милиарда с цел спиране на сривовете на кредитните пазари.
Според фирмата за интернет статистика comScore, посещенията в американския сайт gasbuddy.com, който насочва шофьорите към бензиностанциите с най-ниски цени в даден регион, са се увеличили с близо 30%. comScoreочаква и висок ръст в трафика на финансовите и търговските уеб сайтове.
От YahooFinance съобщават пред Агенция Франс Прес, че в момента всички негови уеб страници, свързани с инвестиции, са прегрели от посещения, тъй като хората искат да знаят какво се случва със стойността на акциите на различните борси.
Размерът на трафика е удивителен. Хората не само се впускат в търсене на информация за състоянието на акциите, но също така питат специалистите какво точно се случва в момента, как то ще им се отрази и накъде отиват нещата, добавят от YahooFinance.
Активността на потребителите в услуга на Yahoo Finance, където хората могат да си говорят онлайн за кеш, финанси и други персонални въпроси, свързани с пари, се е увеличила с 40%.
Програмата за видео новини TechTicker към сайта пък е посещавана от милиони потребители всеки ден. Редакторският екип работи по часовник, за да открие точните новини и да укаже на хората максимално добре посоката, в която отива финансовата криза.
Американският финансов сайт на втората по големина търсачка, оборудван с обновяваща се информация за пазарните цени, както и с други характеристики, които са много популярни в САЩ, започна да пуска своите новини и в уеб сайтовете си във Франция, Германия, Испания, Италия и Великобритания.
От Yahoo съобщават, че първоначално са пуснали само няколко страници с новини от САЩ във Франция и са получили много позитивна обратна връзка от потребителите, която е била и причината финансовите новини да бъдат пуснати и в останалата част на Европа.
В същото време търсенията в Google, в които се е слагала думата „stocks” (акции), са се увеличили почти три пъти през септември, показват данните, публикувани през тази седмица на сайта на най-голямата търсачка в света.
Американската компания Akamai Technologies, която управлява онлайн трафика на новинарски гиганти като NBC и BBC, докладва, че посещенията в тези сайтове са достигнали рекордни нива с развитието на драматичните събития на финансовите пазари.
Наскоро пък Wall Street Journal съобщи за безпрецедентните два милиона посетители, влезнали в сайта на изданието.
Междувременно, от сайта за правене на всевъзможни спестявания SavingAdvice.com казват, че са станали свидетели на значително увеличение в трафика, свързано с търсене на информация за купони за пазаруване, сделки с бензин и за банки, намиращи се в тежко положение.
Сайтът за самопомощ PeopleJam.com е отчел значителен интерес в персоналните финансови съвети. Трафикът в тази насока се е увеличил осем пъти през изминалия месец, тъй като хората се опитват да спестят пари или да намерят надежден финансов съвет.
Друг уеб сайт, отбелязал сериозен ръст в своя онлайн трафик е FindHow.com. Той е създаден с цел да помага на хората, които искат да поправят нещо развалено или сами да си построят нещо, вместо да плащат за това на професионалисти.

Коментар