Сателитът GeoEye-1 изпрати първа снимка

От извеждането му в орбита на 6 септември досега сателитът GeoEye-1 беше подготвян и настройван за качествено и детайлно заснемане на участъци от земната повърхност. Месец след това "птицата" изпрати своята първа снимка, на която се вижда университетът Kutztown в американския щат Пенсилвания.
Независимо че сателитът лети в космоса с логото на Google, компанията в действителност не е главният клиент на услугите на GeoEye-1. Приоритет има американската правителствена агенция NGA (Национална агенция за геопространствено разузнаване), която анализира получените изображения за целите на националната сигурност.
За тази привилегия NGA е покрила половината от разходите по разработването на проекта (251 млн. долара). Тя е и единствената организация, която може да използва реално максималната резолюция от 41 сантиметра, която  GeoEye-1 предоставя.
За Google съществува ограничението за максимална резолюция 50 см. То ще остане в сила за всички комерсиални клиенти на следващия сателит GeoEye-2, който ще постигне резолюция 25 см. Планира се той да бъде пуснат към 2011 или 2012 г.

Коментар