Чака се ръст при смартфоните през второто полугодие

Продажбите на смартфони в света ще нараснат с 10% през второто полугодие

Производителите на смартфони са доставили на глобалния пазар през второто тримесечие общо 324,2 млн. устройства, колкото и през първото, сочи нов доклад на анализаторската компания TrendForce.

Статистиката за първите 6 месеца на текущата година сочи 7-процентен ръст спрямо периода януари-юни на 2016 г. На световния пазар са доставени близо 650 млн. смартфона, като се наблюдава ръст в дела на китайските брандове и отстъпление на останалите производители.

TrendForce очаква сериозно оживление на глобалния пазар на смартфони през третото и четвъртото тримесечие на годината, предвид излизането на новия модел iPhone, който е юбилеен (10 години) за Apple. За да запазят позициите си, останалите брандове също ще предложат нови модели в близките месеци.

Очаква се производителите да пуснат общо 345,2 млн. устройства в периода юли-септември, а в заключителното четвърто тримесечие да увеличат обема с 16,8%, до 403,1 млн. броя. Анализаторите прогнозират ръст на доставките през второто полугодие с 10% спрямо първото.

Като цяло за годината, TrendForce очаква пазарът на смартфони да възлезе на 1,39 млрд. броя, което е по-висок резултат от 2016 г. В доклада си компанията не привежда данни за дяловете на отделните играчи на пазара.

Коментар