Microsoft пусна официално Windows 10 S ISO

Microsoft даде на разработчиците достъп до ISO образи на Windows 10 S

ИТ професионалисти и разработчици могат да си свалят и инсталират ръчно на своите устройства Windows 10 S от мрежата MSDN, където Microsoft публикува официално ISO образи на операционната система.

Засега няма индикации, че компанията ще направи Windows 10 S ISO публична достъпна. Образите са предназначени преди всичко да помогнат на разработчиците да тестват своите приложения, преди да ги публикуват в онлайн магазина Windows Store.

Що се отнася до крайните потребители, малцина вероятно биха инсталирали подобна операционна система – Windows 10 S е насочена основно към образователния сектор и съдържа редица ограничения.

Обявена по-рано тази година, Windows 10 S се доставя предварително инсталирана на Surface Laptop. Това е версия на Windows 10, която работи само с приложения от Windows Store, т.е. на нея не може да бъде инсталиран Win32 софтуер.

Microsoft въвежда това ограничение с оглед на сигурността, тъй като приложенията в Windows Store са проверени и се считат за 100% „чисти”.  От друга страна, липсата на някои приложения в Windows Store е сериозен проблем за потребителите.

Ето защо Microsoft предлага възможност за надстройка от Windows 10 S до Windows 10 Pro чрез вградена в системата функция. До края на годината потребителите на Surface Laptop могат да мигрират безплатно към професионалната версия. Ъпгрейдът за останалите потребители на Windows 10 S устройства струва не повече от $50.

Коментар