K8 Mini PC – със сгъваема клавиатура и Windows 10

Интегрираната сгъваема клавиатура и тъчпадът на горния панел на K8 Mini PC ще ви осигурят желаната функционалност, без да свързвате отделна клавиатура или мишка

Мини РС-тата се очертаха като отделна категория компютри на един пренаситен пазар, изпитващ сериозни трудности в последните години. Редица производители експериментират с нови формати, които се отличават с компактност и преносимост и същевременно предлагат традиционните удобства на персоналните компютри.

Несъмнено едно от най-нестандартните устройства е K8 Mini PC – това е мини компютър със сгъваема клавиатура и тъчпад на целия горен панел. Системата се навива подобно на руло и се побира в една малка кожена чантичка, която влиза в комплекта на устройството.

Нещо повече, мини компютърът се предлага с предварително инсталирана операционна система Windows 10, така че може да се ползва по обичайния за повечето РС потребители начин и с приложенията, които познават най-добре.

Подобни мини РС обикновено разчитат на процесори Intel Atom, които консумират малко енергия и не се нуждаят от вентилатор. Така е и при K8 Mini PC – моделът е проектиран на базата на платформа Atom Z8350 Cherry Trail с четириядрен процесор на тактова честота 2.0GHz и графичен блок Intel HD Graphic 5500.

Наличието на 4GB оперативна памет DDR3 и 64GB постоянна флаш памет в мини компютъра предполага комфортна работа с Windows 10, за разлика от други подобни модели, които имат само 2GB RAM и 32GB ROM. Предвидена е и възможност за разширение с microSD карти с капацитет до 128GB.

За да работите пълноценно с K8 Mini PC, е достатъчно да свържете мини компютъра към външен монитор или телевизор. Това може да стане както през HDMI интерфейс, така и през стандартния VGA порт, какъвто ще срещнете изключително рядко при други подобни мини РС от този ценови клас.

Интегрираната сгъваема клавиатура и тъчпадът на горния панел на компютърчето ще ви осигурят желаната функционалност, без да ви се налага да свързвате отделна клавиатура или мишка. Разбира се, можете да направите това чрез наличните два USB порта (3.0 и 2.0). Но при някои сценарии на употреба вероятно тези портове ще ви трябват за свързване на други периферни устройства.

K8 Mini PC се свързва към интернет посредством двубандов безжичен интерфейс Wi-Fi. За съжаление, устройството не разполага с LAN порт RJ45 за жична връзка към домашния рутер. Но този компромис е поносим, предвид компактните размери и наличието на VGA, което е голямата разлика спрямо други подобни компютри. Предвиден e и безжичен Bluetooth модул за обмен на данни със съвместими устройства наблизо.

Мини компютърът се захранва през адаптер, подобно на лаптоп, но няма вградена батерия, т.е. не може да работи автономно. Към него могат да се свържат аудио колонки за озвучаване посредством стандартното 3,5-мм гнездо, което поддържа 5.1 съраунд изходен звук. Разбира се, ако ползвате компютъра с телевизор, ще получите озвучаване от неговата аудиосистема, тъй като свързването е през интерфейс HDMI 1.4.

K8 Mini PC с цена около 185 долара има размери 38,50×12,00×1,50 см и тежи 500 грама заедно с клавиатурата. В комплекта на устройството са включени захранващ адаптер, HDMI кабел, ръководство за потребителя и кожена чантичка, в която се помества сгънатият на руло мини компютър.

За съжаление, в момента складовите наличности от K8 Mini PC са изчерпани. Но на пазара се предлагат множество други устройства от типа мини РС. Тези машинки намират приложение в типичните сценарии за работа с документи, достъп до интернет, за непретенциозни игри и забавления – разгледаният K8 Mini PC, например, се справя безпроблемно с YouTube видеото.