Стивън Хокинг: Извънземните може да се окажат мародери

Хората очакват с любопитство евентуалната среща с извънземни същества. Изглежда обаче трябва повече да се страхуваме, отколкото да се прехласваме по една по-развита от нас цивилизация.

Известният британски физик Стивън Хокинг предупреди за сериозните опасности от среща с пришълците в документалния филм „Stephen Hawking’s Favourite Places” (Любимите места на Стивън Хокинг).

Планета като Gliese 832c, открита по-рано тази година, има потенциал да поддържа извънземен живот, но е малко вероятно, че всяка форма на живот ще се радва да чуе сигнал от човечеството, размишлява Хокинг.

„Някой ден може да получим сигнал от такава планета, но трябва да внимаваме дали да отговорим”, казва Хокинг, цитиран от Express.co.uk.

Gliese 832c представлява екзопланета в съзвездието Grus. Тя се върти около червеното джудже Gliese и има индекс за подобие на Земята 0,81 –  това е един от най-високите показатели сред известните екзопланети.

832c има пет пъти по-голяма маса от Земята и поддържа подобна температура. Описва се от учените като обитаема супер-земя, на 16 светлинни години от нашата планета.

„Срещата с развита цивилизация може да бъде като срещата на коренните американци с Колумб. Това не се оказа толкова добро [за индианците]”, откровен е Стивън Хокинг.

По неговите думи, има опасност извънземните да се окажат алчни мародери, бродещи из космическото пространство в търсене на ресурси за ограбване и планети за завладяване и колонизиране.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг: Извънземните може да се окажат мародери”

добавете коментар...

  1. Случаен

    Толкова научни сайтове и толкова тонове литература по въпроса за извънземните, нооо трябвало да попадна на тази статия за да прочета толкова гениални мнения.
    Въпрос до “мхм”:
    Ако една развита цивилизация е толкова мощна, че използва ресурсите освен на собствената си звезда и на звездите в околността. Ако друга съседна на нея цивилизация е на прага на технологичната си зрялост да започне също да овладява ресурсите на собствената си звезда, то дали първата ще и даде тази възможност?!?
    Някой хора са прости и ще си останат прости, но проблема е, че дават мнения!

  2. мхм

    Мдааа, ще имат технологията да пътуват навсякъде из галактиката, а може и във вселената, могат да имат какъвто ресурс си искат, обаче ще дойдат да ни вземат златото или диамантите точно от земята 😀 Доста е изпушил горкия 🙁

  3. Бай Танас на Кюшето

    Никой не е прав. Човекът си прави безплатна реклама на филмчето си.

  4. ЙОДА

    Тоя съвсем е превъртял 🙂

  5. Anonymous

    откачалник

  6. Програмист

    този ненормален шмърка наркотици

  7. Програмист

    този болен мозък докога ще го публикувате
    мястото му е в изтрезвителното

  8. оня

    За милиарди години е имало безброй възможности да дойдат тук извънземни, точно сега пък ще дойдат. Не казвам дали са идвали или сега са тука. Примерно, може да са тука, но да не са в триизмерното пространство и да нямаме сетива и апаратура, за да ги видим. Хокинг е един болен човек и мозък но всичко негово се разпространява през месец, колкото и да е ограничено

  9. Anonymous

    Е кво излиза :
    отдавна извънземните са нападнали земята чрез политици(мародери).

Коментар