Учени откриха условието за технологично развитие на извънземни светове

За развитието на технологична цивилизация кислородът е от първостепенно значение
(снимка: CC0 Public Domain)

Учените вече имат ясен маркер за надеждно определяне на нивото на технологично развитие на извънземна цивилизация. За целта те използват натрупаното знание за еволюцията на живота на Земята.

Наличието на кислород и вода в атмосферите на екзопланетите не е достатъчно условие за потенциално съществуване на високоразвити цивилизации, категорични са европейски астрофизици от Университета Рочестър. Учените твърдят, че има тесен диапазон в концентрацията на кислород в атмосферата, който може надеждно да покаже степента на вероятно технологично развитие на една цивилизация.

За появата на биологичен живот в далечни светове, включително многоклетъчен живот и дори съзнание, не е необходима висока концентрация на кислород в техните атмосфери. Освен това дори липсата на кислород няма да бъде пречка за появата на живот. Но за развитието на технологична цивилизация кислородът е от първостепенно значение – по-точно нивото на концентрацията му в атмосферата.

Кислородът действа като окислител в процеса на изгаряне на гориво на открито. Очевидно трябва да има достатъчно от него, за да започне и се поддържа реакция с окисление (с огън), но не твърде много, така че всичко наоколо изведнъж да се запали. Учените наричат концентрацията на кислород, необходима за развитието на технологичните цивилизации, „кислородно тясно място”.

Съдържанието на кислород в атмосферата на екзопланета може да бъде определено с достатъчна точност, което ще позволи да се направи техногенна оценка на изследвания свят.

Учените от Рочестър са погледнали дълбоко в земната цивилизация и твърдят, че технологията на нашата планета е започнала бързо да се развива, когато концентрацията на кислород в атмосферата е достигнала 18% или повече. Това ще трябва да се вземе предвид, когато се анализират атмосферите на екзопланети.

И ако в далечните светове има изобилие от кислород и вода, но същевременно нивото на кислорода е ниско или твърде високо, тогава там не може да съществува интелигентен и технологично напреднал живот. Това разбиране ще спести ресурси за търсене на наистина технологично напреднала цивилизация, с която потенциално можем да установим контакт.

Кислородът и неговата концентрация са основният маркер, по който трябва да се търсят извънземни цивилизации. Всичко друго е второстепенно, категорични са учените.

„Следователно трябва да бъдем изключително внимателни при тълкуването на възможните открития. Нашето проучване предполага, че трябва да сме скептични относно потенциалните техносигнатури на планета с недостатъчно количество кислород в атмосферата”, обобщават учените в статия в сп. Nature Astronomy.

Коментар