Скоро: първи сателити за директна връзка със смартфони

SpaceX ще изстреля първите си 6 сателита Starlink за директна връзка със смартфони
(снимка: SpaceX)

Смартфоните скоро ще могат да комуникират през сателити навсякъде на планетата, заяви Илон Мъск. Шефът на SpaceX показа първите сателити Starlink, които поддържат директна връзка със смартфони.

SpaceX официално обяви, че ще изстреля първите шест сателита Starlink с възможност за директно свързване към смартфони, което допълнително ще усъвършенства глобалните комуникации и ще помогне за премахване на мъртвите зони (където няма връзка).

По този повод Илон Мъск написа в социалната мрежа X: „Това ще позволи на смартфоните да комуникират навсякъде на планетата. Всеки лъч може да поддържа около 7 Mbits. Така че това е чудесно решение за места без клетъчно покритие, но няма да се конкурира със съществуващите наземни клетъчни мрежи”.

Първоначално изстрелването на сателитите беше планирано за средата на декември 2023 г., но SpaceX се натъкна на неразрешени проблеми и беше принудена да отложи мисията.

Според официалния уебсайт на SpaceX, услугата за директно свързване може да се използва със съществуващи смартфони за „достъп до текст, глас и данни”, без да се налагат промени в хардуера и фърмуера на устройствата или използване на специални приложения.

С други думи, потребителите не трябва специално да купуват нов смартфон със сателитна поддръжка, за да се свързват директно със сателитите, което е различно от настоящите технологии на Huawei и други компании.

Анализаторите прогнозират, че сателитната технология ще даде възможност за предаване на текстови съобщения от 2024 г. и ще поддържа гласови повиквания и сърфиране в интернет от 2025 г.

Коментар