Пазарът на смартфони претърпя знакова промяна

Скъпите смартфони регистрираха рекордни продажби през 2023 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на премиум смартфони – с цена на едро равна или над $600 са нараснали с 6% през 2023 г., спрямо предходната година, и достигат рекордни нива, според данни на анализаторите от Counterpoint Research. Тази оценка контрастира с предишния прогнозиран спад на световния пазар на смартфони.

Премиум сегментът вероятно ще заеме около една четвърт от продажбите по обем и 60% от приходите на световния пазар на смартфони през 2023 година, сочи експертният анализ.

„Пазарът на смартфони видя промяна в моделите на потребителски покупки. Като се има предвид важността на смартфона, потребителите са готови да похарчат повече, за да получат висококачествено устройство, което могат да използват за по-дълъг период от време”, коментира Варун Мишра, старши анализатор в Counterpoint Research.

По неговите думи, притежаването на най-новите и най-добрите флагмани се превърна в символ на статус за много потребители, особено на развиващите се пазари.

Apple продължава да бъде безспорен лидер в сегмента на премиум смартфоните, въпреки факта, че делът на iPhone е намалял спрямо 2022 г. Това се дължи основно на силното завръщане на Huawei в премиум сегмента на смартфоните на китайския пазар с устройствата от серията Mate 60.

Южнокорейската компания Samsung също успя да увеличи дела си в премиум сегмента чрез устройствата от серията Galaxy S23, както и чрез смартфоните с гъвкави дисплеи.

Що се отнася до регионите, основният растеж на световния пазар на премиум смартфони се дължи на Китай, Западна Европа, Индия, както и на Близкия изток и Африка.

Очаква се Китай, Индия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка да подсигурят нов рекорд в продажбите на първокласни смартфони. Най-бързо развиващият се пазар в този сегмент е Индия.

Коментари по темата: „Пазарът на смартфони претърпя знакова промяна”

добавете коментар...

  1. к

    Мега комплексарите дават по една торба пари за скъпи телефони и да ползват само чатчета, браузър и социалки 😀 В България 90% от носещите последен айфон нямат пари за 1 месец да живеят, ако им ги спрат рязко.

Коментар