Tesla отстъпва лидерството при електромобилите

Tesla вече не продава най-много електромобили, но печели повече от лидера на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Динамичният пазар на електромобили има нов лидер. Tesla отстъпи първото място по продажби на китайската BYD, но остава най-големият играч, когато става въпрос за приходи от бизнеса с електромобили.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. Tesla продаде повече електромобили от очакваното, но това не беше достатъчно, за да надмине китайския производител BYD в глобалните продажби на електрически превозни средства, отбелязва Блумбърг.

По-конкретно, Tesla е продала 484 507 електрически превозни средства през последните три месеца на 2023 г., надминавайки средната прогноза на анализаторите от 483 173 броя. Продажбите на BYD за същия период възлизат на общо 526 409 броя, което го прави новият лидер на пазара на електрически превозни средства, главно благодарение на много по-широката гама от по-евтини модели в Китай.

Tesla генерира повече приходи и печалба от BYD, тъй като цените на нейните електрически превозни средства са значително по-високи. Американската компания разчита на два модела, които формират лъвския дял от продажбите – кросоувъра Model Y и седана Model 3. Те заемат 95% от доставките през четвъртото тримесечие. САЩ и Китай са най-големите ѝ пазари.

Американската компания изпълни целта си да достави 1,8 милиона електрически превозни средства на пазара миналата година, но не успя да постигне сценария, за който изпълнителният директор Илон Мъск говори преди 12 месеца – да достави 2 млн. коли. И дори поредица от намаления на цените не успя да стимулира търсенето на достатъчно високо ниво, за да поддържа такъв обем производство.

Това разочарова инвеститорите и акциите на Tesla паднаха с 1,6% малко след началото на редовната търговия във вторник на Нюйоркската фондова борса.

Промяната в класацията на производителите на електромобили отразява нарастващото влияние на Китай в световната автомобилна индустрия, коментира Блумбърг. След като изпревари САЩ, Южна Корея и Германия през последните няколко години, Китай може да изпревари и Япония, която завърши 2023 г. като най-големият износител на леки автомобили в света.

С пускането на пазара на Cybertruck, Tesla навлезе в силно конкурентния пазар на пикапи в Съединените щати. Мъск предупреди, че може да отнеме 12 до 18 месеца, за да достигне обемно производство на Cybertruck. Моделът вече генерира положителен паричен поток, увери мениджърът.

Коментар