Google отне голям клиент на Microsoft

Десетки хиляди служители на компанията Nielsen преминаха от Microsoft Office към Google G Suite

Microsoft е лидер при софтуера за бизнес продуктивност със своя Office пакет, но позициите й не са гарантирани, тъй като конкуренти от ранга на Google имат ресурси и аргументи да привличат клиенти към себе си.

Точно това се случи с компанията за измервания на медийното присъствие Nielsen Holdings, която наскоро реши да се откаже от Microsoft Office в полза на Google’s G Suite. Става въпрос за миграция на 56 хиляди служители от Office към G Suite.

Това е рядка победа на Google в битката срещу Microsoft, отбелязва Блумбърг. Въпреки подобренията във функционалността, софтуерът за бизнес продуктивност G Suite все още е далеч зад своя конкурент и повечето потребители засега избират Microsoft Office.

Но макар че Microsoft не е отстъпила пазарни позиции, всеки клиент е от значение и загубата на толкова важна компания като Nielsen със сигурност ще има сериозен отзвук.

Според отчета на Microsoft за четвъртото тримесечие на финансовата 2017 г., приходите от софтуер за продуктивност и бизнес процеси са нараснали с 21% до $8,4 млрд. Комерсиалните Office продукти и облачни услуги, в частност, бележат ръст от 5%, а приходите от Office 365 растат с 43%.

Google, от своя страна, настъпва в полето на Microsoft. Пакетът G Suite има в момента не по-малко от 3,5 млн. платени потребители, в сравнение с 3 млн. през януари. Приходите от продажби на G Suite възлизат на $1,6 млрд. през 2016 г.

Коментар