Хакери се прицелиха в Световната банка

Вътрешните мрежи на Световната банка са били изложени на риск от външни нападатели поне шест пъти в рамките на миналата година, сочат данни от доклад.
В своя репортаж Fox News цитира вътрешни записи, които съобщават, че банката е била атакувана поне два пъти от IP адреси, локализирани в Китай, и че миналата пролет мрежата е била заразена масово с шпионски софтуер.
Публикуваните записки описват и атака от юли, при която поне пет сървъра на Световната банка, съхраняващи чувствителни данни, са били заразени.
В бележките се препоръчва данните на всеки от петте сървъра да бъдат изтрити и възстановени, за да се премахне всякакъв зловреден код, а протоколите за сигурност да се актуализират с оглед защитата от бъдещи атаки.
Докладът цитира и електронно писмо от юли, описващо "безпрецедентна криза" и препоръчва смяната на 4500 пароли с цел превенция срещу нови удари по сигурността.
Световната банка ожесточено отрича данните от доклада. "Историята на Fox News е невярна и е забулена с лъжи и грешки. Тя цитира неточни сведения от неистински източници и поверителни имейли, които са извадени от контекста", твърди банката.
Като много други публични и частни институции, Световната банка непрекъснато претърпява хакерски атаки спрямо компютърните си системи, но постоянно подобрява сигурността, за да ги осуетява. По никакъв начин обаче хакерски атаки не са достигали до поверителна информация, посочват от банката.

Коментар