Мобилното проникване гони 100% в света

Нивата на проникване на мобилните комуникации в световен мащаб се очаква да достигнат около 95% до 2013 г. при настоящо равнище от 46 на сто, показват данните от доклад на агенция Tariff Consultancy.
Докладът "Нововъзникващи мобилни пазари 2008" анализира данни от 34 държави, включително развиващите се пазари на Източна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка.
Нивата на проникване на мобилните комуникации вече са достигнали максимума от 100% в някои развити държави като Великобритания, но световните нива все още са относително ниски. Проучването разкрива, че нововъзникващите пазари ще бъдат ключови за растежа на индустрията.
Според Tariff Consultancy, до 2013 г. броят на мобилните абонати се очаква да скочи от 2,1 млрд., колкото е в момента в 34-те изследвани държави, на 4,3 млрд., което е около 2/3 от световните мобилни потребители.
Китай и Индия се очаква да останат двата най-големи пазара през прогнозния период, заради факта, че разполагат с най-голямо население. Но най-бърз ръст в броя на мобилните абонати през идните 5 г. се предвижда да отчетат Афганистан, Ирак, Камбоджа и Индонезия.
"Бързият ръст на проникване на мобилните услуги в света показва, че тези пазари ще достигнат зрялост по-бързо от планираното", твърди Маргрит Сешънс, управляващ директор на Tariff Consultancy.
До края на 2013 г. в повечето държави ще бъде нормално всеки човек да е с по една SIM карта.
Нарастването на мобилните данни и навлизането на трето поколение и HSDPA мобилни мрежи във всички региони се очаква да бъдат основните двигатели за проникването на мобилни комуникации.
Ценовите политики ще се нуждаят от промяна във времето. Мобилните оператори в нововъзникващите пазари отчитат ръст от стандартните пакетни договори, включващи пренос на глас и данни, които могат да повишат нивото на използване на мобилните услуги, какъвто беше случаят с развитите пазари.
Предстоящото пускане на мобилни широколентови информационни услуги осигурява нов поток от ползи. Оттук нататък, мобилното ще се превърне в стандарт за достъп до интернет в много държави, прогнозира Tariff Consultancy.

Коментар