Зачестяват измамите с фирмени регистри

Фирмите са атакувани все по-често с измамни оферти за включване в регистри

Българският бизнес е изложен на риск от измами за „включване” в различни европейски и световни фирмени регистри. Напоследък се наблюдаване активизиране на този тип измами, предупреди Българската стопанска камара.

В типичния случай български фирми получават по електронна поща или по обикновена поща в плик покана да се включат в европейски или световни фирмени справочници, за да получават европейски бизнес или ДДС номер. Текстът на поканата внушава ползи без заплащане.

Някъде с дребен шрифт обаче се указва, че подписването на тази заявка обвързва с плащане на немалка сума в продължение на година, две или три. Известни са немалко измамни форми, бланки и фалшиви заявления като почти всички са с пощенски кутии в ЕС.

В списъка с фалшиви документи, публикуван от БСК, фигурират BPS (Belgium Packet Service), Custom Contact Nederland, DAD – Deutscher Adressdienst, Easy Pages Ltd., Euro Business Guide, Euro Business Register, European Business Number, Expo Guide, Global Earth Register, Intercable Verlag, Media Service Verlag, World Business Guide и редица други.

Най-важното в подобни случаи е да не се подписват и изпращат заявки. БСК е готова да съдейства на фирми, които по невнимание са направили това и получат фактура за плащане, съобщиха от отдела по „Външноикономическо сътрудничество” на камарата.

Коментари по темата: „Зачестяват измамите с фирмени регистри”

добавете коментар...

  1. bobo

    и затова ще трябва нещо да се направи, например да получаваме СМС.

Коментар