Хонолулу забрани телефоните при пресичане на улицата

Хонолулу, столицата на Хавай, прие закон, който забранява на пешеходците използването на смартфони по време на пресичане на улиците. Решението дойде, след като стана ясно, че през последната година са налице 10 процента ръст в броя на смъртните случаи, при които пешеходци са загинали, вторачени в телефоните си.

Законът е първият по рода си и е одобрен със 7 срещу 2 гласа по-рано този месец от градския съвет. „Неприятно е, че сме голям град с повече пешеходци, пострадали при пресичане, от който и да е друг град в страната”, заяви кметът Кърк Калдуел, цитиран от Inhabitat.com.

Законът ще влезе в сила на 25 октомври. Тогава полицията в Хонолулу ще започне да налага глоби за нарушителите. За първо нарушение санкцията ще е от 15 до 35 долара, за второ нарушение в рамките на същата година – 35-75 долара, а тези, които са заловени за трети път, ще бъдат глобявани с до 99 долара.

Хората, които правят обаждания до спешните служби, са освободени от забраната. Полицията в Хонолулу ще въведе тримесечен период за обучение и предупреждение, преди законът да влезе в сила.

Противници на новия закон не липсват, предаде Ройтерс. Те настояват, че това „нарушава личната свобода” и надхвърля границите на управление.

Коментари по темата: „Хонолулу забрани телефоните при пресичане на улицата”

добавете коментар...

  1. Не съвсем правилно

    Ама, трябва да се приложи това и за шофьорите, щото така не гледат кой пресича на зебра и кой не! Хората нямат броня и ламарини, та да се защитят.

  2. Правилно

    Така трябва и тук. Половината като ги гледаш по улицата ходят като мухи без глави с тия телефони

Коментар