Учени откриха светеща вода на чужда планета

Планетата WASP-121b e толкова близо до своята звезда, че атмосферата й се нагрява до 2500 градуса по Целзий и се наблюдава ефектът на светеща вода

Британски учени от Ексетърския университет съобщиха за интересно явление в атмосферата на екзопланета, отдалечена на 900 светлинни години от Земята.

Известна като WASP-121b, планетата едва ли е подходяща за живот, тъй като представлява газов гигант от тип горещ Юпитер – това са обекти, разположени толкова близо до своята звезда, че атмосферата им се нагрява до няколко хиляди градуса по Целзий.

При WASP-121b се предполага, че температурата достига 2500 градуса по Целзий. В такива чудовищни условия желязото, например, не може да запази твърда или течна форма и съществува само като газ.

При подобно нагряване, молекулите на водата започват да излъчват ярка инфрачервена светлина, отбелязва научното издание Nature. Това явление е известно като ефект на светещата вода и именно той е наблюдаван от учените на Ексетърския университет.

Планетата WASP-121b се намира на 900 светлини години от Земята. Една година там продължава само 1,3 дни, а масата на планетата е по-голяма от тази на Юпитер.

Коментар