Китайски спътник предаде квантов код на Земята

Китайски спътник предаде успешно квантови ключове към две земни станции

Китай съобщи за историческо постижение – за първи е предаден „нечуплив” квантово-криптиран код между космоса и Земята. На базата на квантовата технология могат да бъдат създадени непробиваеми комуникационни канали.

Китайският спътник (Мо-Дзъ) е предал квантови ключове към земни станции отдалечени на 645 км и 1200 км, съобщи Ройтерс. Скоростта на предаване на данните е била 20 пъти по-ефективна, отколкото по оптично влакно.

Някои източници определят експеримента като пробив в квантовата телепортация. Изследователите от Китайската академия на науките са имали само 10-минутен прозорец за провеждане на експеримента, докато спътникът прелита над страната. За това време могат да бъдат предадени 300 килобита криптирана информация.

В бъдеще технологията може да се използва за сигурни разговори, които е невъзможно да бъдат подслушани, както и за предаване на банкови данни без риск от прихващане по напълно защитена мрежа.

Всеки опит за подслушване на квантовия канал би довел до откриваеми смущения в системата, поясняват китайските учени. След като бъде уловено или измерено, квантовото състояние на ключа се променя и прихващаната информация се саморазрушава.

Коментари по темата: „Китайски спътник предаде квантов код на Земята”

добавете коментар...

  1. Програмист

    300 килобита ? нещо сте сбъркали цифрите

  2. Програмист

    браво на китаиците

Коментар