Ubuntu 17.10 подобрява аудиото, видеото и мрежите

Ubuntu 17.10 ще намали консумацията на памет и процесорни ресурси за подобрено видеоускорение

Canonical работи по подобрения в предстоящата вeрсия 17.10 на отворената платформа Ubuntu, която идва с десктоп среда GNOMЕ по подразбиране вместо сегашната Unity.

В частност, разработчикът обещава подобрение на видео ускоряването, качеството на аудиото, работата в мрежа и безжичните Bluetooth комуникации. За целта Canonical отстранява проблеми с изтичането на памет от браузъра Chromium 60, за да разреши видео ускорението по подразбиране. Последните подобрения в системата показват 50% намаление в употребата на CPU при използване на VA API на Intel хардуер.

При мрежите, Ubuntu 17.10 ще даде възможност на потребителите да разрешават и забраняват Network Connectivity Checker чрез превключвател, вграден в Privacy панела на GNOME Control Center, съобщава Insights Ubuntu.

Canonical набляга и на подобренията в аудиото. Така например, системата PulseAudio е олекотена чрез премахване на поддръжката на Android. Версия 17.10 включват още алтернативен тулбар Rhythmbox за музикалния плейър по подразбиране, който предлага по-добър потребителски интерфейс.

Десктоп версията Ubuntu 17.10 с интерфейс GNOME, известна още като Artful Aardvark, ще внесе и други промени, вкл. постоянно видим док и бутони за контрол на приложенията. Новата ОС се очаква да излезе тази есен.

Коментар