Дронове засаждат гора в Мианмар

Безпилотните апарати са важни съюзници във възстановяването на цяла гора

За група селяни в Мианмар дроновете не са поредният ексцентричен начин да си направиш селфи. Безпилотните апарати са важни съюзници в едно тежко и съдбоносно начинание – възстановяването на цяла местна гора чрез залесяване „от небето“.

Възстановяването на една увредена екосистема е времеемка и трудна работа, която може да отнеме години. Селяните в делтата на река Иравади ръчно са засадили 2,7 милиона мангрови дървета, за да възстановят местните крайбрежни гори, но междувременно не са спрели да търсят по-ефективен начин да свършат работата. Те намерили решението в BioCarbon Engineering – компания, която е разработила система за залесяване чрез дронове, способна да засади по 100 000 дървета за един ден.

За да посадят толкова много дървета, дроновете първо подготвят работата, като прелитат над земята и картират релефа. После на тази база се подбират най-добрите места за засаждане, пише GreenTech.bg. Втора вълна дронове полита над терена и „стреля“ семенни шушулки в земята, в съответствие с изчисленията, направени от предишните безпилотни апарати.

Системата за залесяване на BioCarbon Engineering засажда по 100 000 дървета на ден чрез дронове

Проектът за засаждане би трябвало да започне през септември, покривайки около 250 хектара с 1 милион нови дървета, в допълнение към 750-те хектара, които вече са засадили селяните. Ако всичко върви по план, в крайна сметка BioCarbon Engineering ще помогне да се засадят до 1 милиард дървета в района. Младата фирма работи съвместно с Worldview International Foundation – неправителствена организация, която управлява проекти за засаждане на дървета.

В Мианмар мангровите дървета са особено важни, тъй като помагат да се осигури екосистема, в която да живеят местните риби, и защитават бреговете от бури. Възстановяването на дърветата ще има роля за защитата на уязвимите хора, живеещи в крайбрежните райони.

Коментари по темата: „Дронове засаждат гора в Мианмар”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ето това е полезно използване на дрон, браво

Коментар