227 часа е най-дългата DDoS атака тази година

Продължителни DDoS атаки белязаха второто тримесечие, става ясно от експертен доклад на компанията за киберсигурност Лаборатория Касперски.

Рекордна продължителност от 227 часа на DDoS атака е регистрирана в периода април-юни, което е със 131% повече спрямо първото тримесечие (120 часа) и почти колкото рекорда от 291 часа през второто тримесечие на 2016 г.

DDoS атаки са засечени в 86 държави по света – това е с 14 повече спрямо предходното тримесечие и с 16 повече отколкото преди една една година. В топ 10 на атакуваните страни влизат Китай, Южна Корея, САЩ, Хонконг, Великобритания, Русия, Италия, Нидерландия, Канада и Франция.

Най-пострадали от DDoS атаките през второто тримесечие са сайтовете на влиятелни френски медии като Le Monde и Figaro, катарската новинарска агенция Al Jazeera и услугата за интернет разговори Skype.

Все по-често DDoS атаките се използват за изнудване, отбелязва Лаборатория Касперски. Подобен подход е известен като Ransom DDoS или RDoS. Киберпрестъпниците изпращат съобщения на своите жертви с искане за откуп в биткойн и заплаха за DDoS атака срещу важни онлайн ресурси.

Съобщенията често са съпроводени с краткотрайни атаки за демонстрация на сила. Така например, в края на юни групата Armada Collective поиска 315 хиляди долара от седем южнокорейски банки с обещанието, че няма да наруши работата на техните онлайн услуги, ако получи парите.

Коментар