Подем в обучението по управление на проекти

Пазарът на обучения за управление на проекти в България се развива с бързи темпове. Очаква се възходящата тенденция да продължи и през следващата година, според Михаил Михайлов, лектор и автор на курсове за управление на софтуерни проекти.
Една от ясно очертаващите се тенденции е за сегментиране на обученията, които вече се насочват от общите принципи при управлението на проекти към конкретни сфери на приложение, посочи специалистът. Вече се разграничават три сфери на сегментиране на обученията.
Първата е според бранша на приложение и включва голям брой нови курсове, насочени към управление на проекти в конкретна индустрия – например софтуерни разработки, инфраструктурни проекти или управление на събития.
Втората сфера на сегментиране е според вида на аудиторията – обученията все по-често са насочени само към мениджъри, само към програмисти или към специалисти по човешки ресурси. Все по-силно се акцентира върху курсовете за управленски персонал, за сметка на обученията за технически специалисти, които бяха по-широко застъпени в графиците на фирмите за професионално обучение в минали години. Поради засиления интерес към курсовете за управление на проекти, някои университети също се включват в този сегмент.
„Вероятно в бъдеще частните фирми ще предлагат все по-специализирани лекционни курсове, насочени към управленски персонал, а по-общото обучение, запознаващо аудиторията с основните принципи при управлението на проекти, може би ще бъде изнесено към висшите учебни заведения“, каза Михаил Михайлов.
„Ако университетите дават теоретичната подготовка, то специализираните фирми за обучение ще я предлагат в комбинация с незаменими практически знания, базирани на реалния опит на лекторите. Те ще предлагат информацията на хора, които са вече в бизнеса и са изправени пред практически проблеми, които трябва да се решават незабавно“, допълни експертът.
Третата очертаваща се тенденция по сегментиране е свързана с появата на повече курсове, концентрирани само върху отделни етапи от управлението на проекта – например първоначална подготовка на проектната документация или управление на риска в хода на проекта.

Коментар