Очаква се поскъпване на ноутбуците

Ако по-рано прогнозите на производителите на ноутбуци за възстановяване на пазара през 2017 г. звучаха оптимистично, сега този ентусиазъм намалява и главната причина са повишените цени на компонентите

Тази есен се очаква цените на мобилните компютри да се покачат, в резултат на поскъпване на материалите за основен компонент – литиево-йонната батерия, твърди тайванското издание Digitimes.com, позовавайки се на източници от индустрията.

Натиск върху цените оказва и постоянно нарастващото търсене на батерии от страна на автомобилната индустрия, която увеличава производството на електромобили. Индустрията на смартфоните също увеличава обемите на производство, респ. расте нуждата от батерии, което е още един фактор за оскъпяването.

Базовите литиево-йонни клетки във формат 18650 поскъпнаха през първото полугодие, а през септември се очаква нов скок в цената им с 10-20%. При литиево-полимерните клетки ситуацията е още по-напрегната, тъй като цените им вече се покачиха с 20%, отбелязват тайванските източници.

Ако по-рано прогнозите на производителите на ноутбуци за възстановяване на пазара през 2017 г. звучаха оптимистично, сега този ентусиазъм намалява и главната причина са повишените цени на компонентите. Ефектът от стабилизирането на цените на дисплейните модули, наблюдаван през юли-август, напълно се неутрализира от дефицита на SSD устройствата, който предизвика нов ръст в цените.

Производителите на батерии за ноутбуци, от своя страна, се опитват да отговорят на нарасналото търсене с увеличаване на производството. Така например, Simplo Technology обяви в края на юли наличие на складови запаси за сумата от $305,32 млн., което е два пъти повече отколкото по същото време на миналата година. Според компанията, в момента се наблюдава силен дефицит на суровини за батерии.

Една от основните причини за недостиг на производствени материали за литиево-йонни батерии са по-строгите правила за добив на кобалт, въведени от властите в Китай. Поради това, цените на кобалта претърпяха два скока напоследък – през четвъртото тримесечие на 2016 г. и през февруари 2017 г.

Цените на лития също се покачиха с 60% от края на 2016 г. досега, в резултат на лавинообразното търсене от страна на автомобилната индустрия. Според прогнозите, световното производство на електромобили ще нарасне от 2 млн. броя през 2017 г. до 20 млн. към 2020 г. Това означава, че в близките три години, литиевите батерии ще продължат да поскъпват.

Коментар