Роботизирана ръка превръща говор в жестове

Роботът ASLAN има потенциал да улесни общуването на хора с увреден слух

Група студенти създадоха роботизирана ръка, която е способна да преобразува говор в жестове. Младите разработчици от Университета в Антверпен, Белгия, са нарекли своето изобретение ASLAN (Antwerp’s Sign Language Actuating Node) и се надяват то да помогне на хора с увреден слух. Проектът се финансира от Европейския институт по отоларингология.

На настоящия етап ASLAN все още не може да замени преводача с жестомимичен език, но те това е целта на проекта. Студентите позиционират своя уред като помощно средство в случаи, когато няма възможност за ползване на услугите на професионалисти, владеещи езика на жестовете. Роботизираната ръка може да се ползва, например, в съдебни или учебни зали.

Първият прототип на ASLAN се състои от 25 напечатани на 3D принтер детайли, 16 сервомотора, 3 контролера и Arduino-съвместима платка. Конструирането на робота е отнело само 10 часа, докато разработката е продължила цели три години, отбелязва SlashGear.com.

Бързото сглобяване и достъпността на компонентите на роботизираната ръка са особено важни за успеха на ASLAN. В бъдеще разработчиците възнамеряват да развиват своя проект в отворен формат, така че всяка заинтересована компания да може да произвежда серийно подобни устройства.

Работата по ASLAN все още е далеч от завършване. На следващ етап студентите ще добавят втора ръка с цел повишаване на скоростта на общуване и планират да внедрят възможности за обучаване на робота с нови жестове посредством уеб камера.

Коментар