ООН да забрани роботите убийци, настояват експерти

Над 100 експерти в областта на роботите и изкуствения интелект призоваха ООН да въведе международна забрана за т.нар. „роботи убийци” – автономни системи, способни да действат като смъртоносно оръжие, съобщи британският Гардиън.

Писмото е подписано от изявени индустриалци като Илон Мъск – основател на Tesla Motors и SpaceX – и Мустафа Сюлейман, основател на компанията за изкуствен интелект DeepMind. Сред 116-те инициатори фигурират също известни учени като Тоби Уолш, професор по изкуствен интелект в Университета на Нов Южен Уелс.

Представителите на компании, работещи в сферата на изкуствения интелект и роботите, се чувстват отговорни пред опасността техните разработки да се използват в автономни оръжейни системи, става ясно от писмото.

Автономните системи със смъртоносно действие застрашават да се превърнат в третата военна революция след изобретяването на барута и ядрените оръжия. Подобни роботизирани системи ще отприщят военни конфликти в невиждани досега мащаби, а освен това могат да попаднат в ръцете на диктаторите и терористи или да бъдат подложени на хакерски атаки.

„Ако отворим тази кутия на Пандора, ще бъде много трудно да я затворим”, предупреждават авторите на писмото.

Илон Мъск често призовава за ограничения в разработката на изкуствен интелект, тъй като според него има риск човечеството да се сблъска с „въстание на машините”. През юли т.г. той настоя властите в САЩ да създадат организация за контрол на развитието на изкуствения интелект.

Не така мисли обаче основателят на Facebook – Марк Зукърбърг. Според него, предупрежденията, които Илон Мъск и други изявени личности отправят в посока на изкуствения интелект, са безотговорни.

Коментари по темата: „ООН да забрани роботите убийци, настояват експерти”

добавете коментар...

  1. ха

    Марк Зукърбърг можел да мисли…

Коментар